Aquaplaning - kaj je akvaplaning in kako ga preprečimo?

  • 28.10.2014
  • Aleš Kerbler
#

Akvaplaning (vodni klin), ali angleško aquaplaning, je pojav, ko pnevmatika zaradi prevelike količine vode na cestišču izgubi stik s podlago. Do stresnega trenutka lahko pride tudi zaradi izrabljene pnevmatike, ki nima dovolj velikega profila, zato guma ne more pravilno odvodnjavati stoječe vode na cestišču.

Primerjavo lahko vidite na spodnjem posnetku, ko so testni vozniki preizkusili pojav akvaplaninga z novimi in obrabljenimi pnevmatikami. Nove pnevmatike so uspešno odstranjevale vodo, medtem ko se je pri starih gumah voda kupičila in prišlo je do izgube stika s cestiščem.

Kako prepečiti aquaplaning?

V najslabšem primeru lahko popolnoma izgubite kontrolo nad vozilom, zato preventivno ob močnejšem deževju, oziroma na cesti, kjer je veliko stoječe vode, prilagodite hitrost razmeram. V najslabšem trenutku z volanom ne manevrirajte, temveč ga samo trdo držite in stisnite sklopko vse dokler pnevmatike ponovno dobijo stik s cestiščem.

Video: Akvaplaning v resničnem življenju

V tem primeru je bila na cestišču ogromna količina vode in gume so izgubile kontakt s cesto. Zaradi visoke hitrosti pa voznik ni mogel obdržati vozila pod kontrolo.


AKTUALNO