Zgodba o uspehu: menjalnik PDK je v samo petih letih postal prodajna uspešnica

  • 16.04.2013
  • Andrej Jama
#

V 80. letih preteklega stoletja je Porsche za tekmovalne namene razvil tehnologijo, ki je bila tedaj svetovna novost, in z njo zmagal: menjalnik z dvojno sklopko (PDK). Leta 2013 se ta napredna tehnologija vrača na dirkalne steze: novi 911 GT3 je opremljen z najhitrejšim in najzmogljivejšim menjalnikom z dvojno sklopko, kar jih Porsche uporablja za svoja serijska vozila. To je skoraj 30-letno obdobje, ki se je začelo z dolgim premorom in zaključilo z neverjetnim uspehom. Odvisno od modelske serije je danes več kot tri četrtine vseh novih vozil Porsche opremljenih z menjalnikom PDK – in ta trend se še stopnjuje.

Porsche panamera e-hybrid s porabo 3,1 litra

Porsche 962, ki je na dirkah nastopal od leta 1984 naprej, je s 54 zmagami in številnimi naslovi prvaka najuspešnejši dirkalnik vseh časov. Prav zanj so pri Porscheju razvili prvi menjalnik PDK, ki se je odlično izkazal na svetovnem prvenstvu na dolge proge. Za serijsko proizvodnjo se takrat niso odločili, saj elektronika in računalniki še niso bili dovolj zmogljivi, da bi izpolnili zahteve glede visoke ravni udobja, ki veljajo za cestna vozila.

2008: prvi menjalnik PDK za športne avtomobile v 911 Carreri

Z napredkom na področju krmilne elektronike je bila ob prelomu tisočletja ta težava odpravljena. Pri Porscheju so obnovili razvoj in leta 2008 v modelu 911 Carrera predstavili prvi menjalnik z dvojno sklopko za serijska športna vozila. Menjalnik PDK, ki je zamenjal klasični avtomatski menjalnik Tiptronic S, je zasnovan po meri športnih avtomobilov, saj združuje dinamiko in mehansko učinkovitost ročnega menjalnika z visoko ravnjo prestavnega in voznega udobja pri avtomatskem menjalniku. Pri menjavanju prestav je bil PDK že ob uvedbi do 60 odstotkov hitrejši od avtomatskega menjalnika, poleg tega pa je preklope izvedel brez prekinitve v prenosu pogonske sile in ob manjši porabi goriva.

Pri menjalniku PDK so prestave porazdeljene na dva menjalniška sklopa, ki sta z dvema vzporednima sklopkama povezana z motorjem. Prvi sklop predstavljajo lihe prestave in vzvratna prestava, ki jih realizira sklopka I. Sode prestave sodijo v drugi menjalniški sklop, realizira pa jih sklopka II. Posamezne prestave se tako kot pri ročnem menjalniku izbirajo s prestavnimi vilicami, ki pa so pri menjalniku PDK  aktivirane na elektrohidravlični način. Prestave od 1 do 6 imajo športno karakteristiko – vozila največjo hitrost dosežejo v 6. prestavi. 7. prestava je zasnovana za varčno vožnjo, zato ima dolgo prestavno razmerje.

Odziv kupcev je bil že na začetku nadvse pozitiven. Eno leto po tem, ko je bil novi menjalnik kot dodatna oprema na voljo za 911 Carrero, so ga pri Porscheju prav tako opcijsko ponudili tudi za Boxster in Cayman. Ob svetovni premieri Panamere leta 2009 so bili vsi trije vstopni modeli že serijsko opremljeni s to inovativno tehnologijo. Menjalnik PDK ima pri vseh treh modelskih serijah enak način delovanja, je bil pa za vsako serijo razvit posebej – že zaradi različnih pogonskih konceptov.

Z novim modelom 911 GT3 je Porsche zmogljivost menjalnika PDK dvignil na novo raven. Posebej za ta vrhunski dirkalnik so inženirji celoten agregat temeljito spremenili tako z vidika mehanske zasnove kot tudi z vidika krmiljenja. Tako so ustvarili menjalnik, s katerim voznik lahko izkoristi vse voznodinamične lastnosti, prevzete iz prejšnjega ročnega menjalnika, in tudi vse vozne zmogljivosti, ki jih omogoča menjalnik z dvojno sklopko. Na dirkalnih stezah lahko torej vozi tako kot s sekvenčnim menjalnikom – ampak s še večjim potencialom in čustvenim nabojem.

  • Vir: http://Porsche
  • Foto: http://Porsche

AKTUALNO