Zakaj bo novi volvo XC90 najvarnejši avtomobil na svetu?

  • 29.07.2014
  • Uredništvo
#

Volvov povsem nov XC90, ki bo razkrit v avgustu, bo nudil najobširnejši in tehnološko sofisticiran standardni varnostni paket, ki je na voljo v avtomobilski industriji. Nove tehnologije bodo popeljale podjetje znatno bližje viziji brez smrtnih žrtev in težko poškodovanih v novih avtomobilih volvo do leta 2020.

Jean-Claude Van Damme med dvema vozečima tovornjakoma

Standardni varnostni paket pri SUV-ju s štirikolesnim pogonom in sedmimi sedeži bo vključeval dve tehnologiji, ki bosta svetovni premieri: paket zaščite pred zdrsi s cestišča in samodejno zaviranje v situaciji križanja. Inovaciji bosta oblikovali del varnostnih lastnosti, ki bodo naredile povsem nov XC90 enega najvarnejših avtomobilov doslej.

»Naše izhodišče pri varnosti je isto danes kot pred 87 leti: resnične situacije,« pravi dr. Peter Mertens, višji podpredsednik raziskav in razvoja pri Volvo Car Group. »Preučujemo podatke. Ustvarjamo inovacije. In rezultat je eden najvarnejših avtomobilov doslej.«

Zaščita pred zdrsi s cestišča

Zdrs s cestišča je najpogostejši tip nesreče z različnimi vzroki: motnje voznika, izčrpanost ali slabi vremenski pogoji. Volvo Cars je zato razvil Safe Positioning (varno pozicioniranje) za obvladovanje takšnih situacij. Volvo XC90 zazna, kaj se dogaja, in zategne sprednje varnostne pasove, da potniki ostanejo na svojih položajih. Pasovi so močno zategnjeni, dokler je vozilo v gibanju.

zakaj-bo-novi-volvo-xc90-najvarnejsi-avtomobil-na-svetu-1406623703

Za preprečevanje poškodb hrbtenice funkcija absorbiranja energije med sedežem in okvirjem sedeža ublaži navpične sile, ki se lahko pojavijo, ko se vozilo sooči s težjim pristankom na teren. 

Samodejno zaviranje v primeru križanja poti

Volvo XC90 je prvi avtomobil na svetu s tehnologijo, ki se ponaša s samodejnim zaviranjem, če voznik zavije pred prihajajoče vozilo. Gre za pogost scenarij v mestnih križiščih kot tudi na avtocestah, kjer so hitrosti višje. Povsem nov XC90 zazna možno trčenje in samodejno zavira, da se izogne trčenju ali zniža posledice le-tega. 

zakaj-bo-novi-volvo-xc90-najvarnejsi-avtomobil-na-svetu-1406623692

Zaščita pred samim trkom v zadek vozila

Nazaj usmerjeni radarji zaznajo, če je trčenje v zadek neizogibno, varnostni pasovi se zategnejo, da ohranijo potnike v dobrem položaju. Luči pričnejo utripati, da bi opozorile voznika zadaj, aktivirajo se zavore za pomoč pri zmanjšanju vpliva na potnike v vozilu.

Zaščita pred prevračanjem

Povsem nov XC90 prihaja z najnovejšo generacijo sistema Roll Stability Control (nadzor stabilnosti pri prevračanju) kot del standardne opreme. Sistem uporablja napredne senzorje za ocenitev tveganja prevračanja. Če je tveganje ocenjeno za visoko, se navor motorja omeji, zavorna sila pa se usmeri v eno ali več koles za nevtraliziranje tendence prevračanja. 

zakaj-bo-novi-volvo-xc90-najvarnejsi-avtomobil-na-svetu-1406623698

Če je prevračanje neizogibno, se aktivirajo napihljive zavese. Prekrijejo vse tri vrste sedeže in pomagajo preprečiti poškodbe glave.

Funkcija samodejnega zaviranja City Safety

Namen novega sistema izogibanja trčenjem je pomoč vozniku v primeru, da obstaja visoko tveganje trčenja z drugim vozilom, pešcem ali kolesarjem preko intuitivne strategije opozarjanja in podpornega sistem zaviranja. Če je trčenje skoraj neizogibno, bo sistem zagotovil samodejno zaviranje, če se voznik ne odzove na pretečo grožnjo.

zakaj-bo-novi-volvo-xc90-najvarnejsi-avtomobil-na-svetu-1406623690

Izboljšana tehnologija informiranja o cestnih znakih

XC90 je prvi avtomobil na trgu s tehnologijo Road Sign Information (informiranje o cestnih znakih) kot del standardne opreme. Sistem je izboljšan in prikazuje razširjen nabor cestnih znakov na digitalnem zaslonu pred voznikom.

Pokrivanje mrtvih kotov

Sistem Blind Spot Information System (informiranje o mrtvih kotih) obvešča o vozilih v mrtvem kotu. Voznika opozori tudi na vozila, ki se hitro približujejo od zadaj.

Pomočnik za kolone

Pomočnik za kolone omogoča varno in udobno vožnjo s sledenjem sprednjega vozila v počasi premikajoči se koloni. Pospeševanje, zaviranje in krmiljenje so nadzorovani samodejno.

Najmočnejše jeklo v avtomobilski industriji

Povsem nov XC90 je za ohranjanje potniškega prostora nepoškodovanega v nesreči narejen dobesedno močnejši v vsakem pomenu. To je doseženo z razširjeno uporabo borovega jekla, ki je najmočnejši tip jekla, uporabljen v avtomobilski industriji.

zakaj-bo-novi-volvo-xc90-najvarnejsi-avtomobil-na-svetu-1406623699

zakaj-bo-novi-volvo-xc90-najvarnejsi-avtomobil-na-svetu-1406623701

Celotna varnostna kletka okoli potnikov je narejen iz borovega jekla in je oblikovana za maksimalno zaščito potnikov v vseh tipih nesreč. Jeklo zajema okoli 40 % celotne teže avtomobila. »To je približno petkrat več od prve generacije XC90. Tolikšna uporaba močnega jekla je edinstvena v primerjavi s konkurenco,« pove prof. Lotta Jakobsson.

Ultrazvočni senzorji zaznajo parkirni mesto

Parkirno manevriranje temelji na informacijah dvanajstih ultrazvočnih senzorjev okoli avtomobila. Ko voznik aktivira tehnologijo Park Assist Pilot v situaciji bočnega parkiranja, senzorji pričnejo skenirati ob strani avtomobila za prosto parkirno mesto. Ko se zazna parkirni prostor, ki je velik vsaj 1,2 x dolžine avtomobila, sistem voznika obvesti z zvočnim signalom in sporočilom na instrumentalni plošči. V situacijah parkiranja na parkirišču pa mora biti prostor širok širino avtomobila plus en meter.

zakaj-bo-novi-volvo-xc90-najvarnejsi-avtomobil-na-svetu-1406623688

Zaslon nato usmerja voznika korak za korakom z besedilom in animacijami na instrumentalni plošči, dokler avtomobil ni parkiran.

Pogled s ptičje perspektive nad avtomobilom

Povsem nov XC90 se ponaša tudi s pogledom 360°, ki vozniku nudi pogled s ptičje perspektive ter tako pregled okolice nad avtomobilom. Pogled s ptičje perspektive omogočajo štiri kamere, ena je integrirana spredaj, po ena v vratna ogledala in ena zadaj.

zakaj-bo-novi-volvo-xc90-najvarnejsi-avtomobil-na-svetu-1406623689

  • Vir: http://Volvo
  • Foto: http://Volvo

AKTUALNO