Za boljše gospodarstvo v Afriki z vozilom za 6 tisoč dolarjev

  • 03.08.2012
  • Žane Kurent
#

Generalni direktor podjetja Mobius Motors, Joel Jackson, ocenjuje, da v Afriki živi kar 320 milijonov ljudi, ki nima dostopa do tranporta. Ta problem posledično vpliva tudi na zdravstvo, izobraževanje in seveda na ekonomijo črne celine. Jacksonovo podjetje pa želi s cenovno privlačnim avtomobilom to problematiko vsaj delno rešiti s primernim vozilom. Vozilo bi stalo okoli 6.000 dolarjev, z njim bi se lahko po zahtevnem afriškem terenu peljajo do 8 ljudi.

Poslovna plat zgodbe

Jackson cilja predvsem na srednji ekonomski razred in prva od držav, katerim bi bil Mobius Two na voljo, bi bila Kenija. Prihodek srednjega sloja je tam ocenjen med 10 in 20 tisočimi dolarjev na leto. Predstavniki podjetja tudi verjamejo, da bi z vozilom lahko dodatno vzpodbudili gospodarstvo, koristil bi tudi manjšim afriškim podjetjem, ki bi jim transport olajšal marsikatero prepreko. Tudi dostava zdravil bi postala manjši problem.

Toda zagon takšnega projekta je velika stvar, predvsem pa je za to potreben ogromen vložek. Ali bo podjetju Mobius Motors uspelo zbrati dovolj sredstev še ni jasno, pomembno vprašanje pa je tudi, ali je uspeh dosegljiv in ali so Afričani pripravljeni na tovrstne rešitve.

GALERIJA

  • Vir: http://Mashable
  • Foto: http://Mobius Motors

AKTUALNO