Vse kar morate vedeti o vožnji pozimi

  • 29.12.2016
  • Andrej Jama
#

V zimskih mesecih, ko nam vreme ni nabolj naklonjeno, vozni pogoji pa so običajno slabši, je potrebno biti na cesti še posebej pazljiv in dobro pripravljen. Kljub temu, da snega in ekstremnih razmer to zimo še nismo dočakali, to ne pomeni, da nas vreme ne more presenetiti.

Priprava vozila na zimske razmere

Vožnja samo z zimskimi pnevmatikami! Zimske pnevmatike se tako imenujejo z razlogom, saj je zmes materialov prilagojena zimskim vremenskim razmeram, kot so nizke temperature in sneg. Zato imajo zimske gume za razliko od letnih boljši oprijem, so varčnejše in nudijo daljšo življenjo dobo. Bodite pozorni na datum izdelave vaše zimske gume in višino profila, ki ne sme biti manjši od treh milimetrov.

vse-kar-morate-vedeti-o-voznji-pozimi-1483018954

V kolikor boste zimo vseeno preživeli z letnimi pnevmatikami na vozilu (kar vam sicer odsvetujemo!), imejte v prtljažniku zimske verige, saj vas lahko v nasprotnem primeru kaznuje policist.

Preverite stanje vašega vozila in nivo tekočin

Ali je vaše vozilo v brezhibnem stanju? V kolikor dvomite v določen del avtomobila, ga odpeljite na pregled k serviserju. Sicer pa preverite nivo tekočine za steklo, ki mora vsebovati zimsko čistilo proti zamrzovanju. V kolikor boste dolili samo vodo, lahko ta zamrzne in rezervoar poči. Preverite tudi delovanje sistema za brizganje tekočine na stekla, sistem za ogrevanje in odmrzovanje stekel, klimatsko napravo, stanje akumulatorja, usmerjenost svetlobnega snopa (preverite vse žaromete, tudi tiste nad okvirčkom za registrsko tablico), kvaliteto brisalcev...

Dobro je imeti v avtomobilu tudi...

Zimsko opremo je pametno dopolniti tudi s prekrivalom za vetrobransko steklo in s kabli za pomoč pri vžigu ob praznem akumulatorju. Pozimi moč akumulatorja pade za nekajkrat, zato je možnost nevžiga večja. Naj ne manjka tudi strgala za led, metlice in manjše lopate za sneg.

Preden se odpravite na pot

vse-kar-morate-vedeti-o-voznji-pozimi-1483018953

Imate zasnežen avtomobil? Očistite ga. Poskrbite, da na njem ne bo večje količine snega, ki bi lahko kasneje med vožnjo ovirala vas ali druge voznike v prometu. V nasprotnem primeru je možnost prometne nesreče večje, elektronske naprave v avtomobilu porabijo več energije in večji je aerodinamični upor, ki zviša porabo goriva.

Prilagodite način vožnje

Vidljivost je slabša, zavorna pot je daljša, sneg se oprijema cestišča, zato moramo vožnjo prilagoditi razmeram na cesti. Naj bodo vaša vožnja čimbolj enakomerna, brez sunkovitega pospešvanja, zaviranja in manevriranja. Bodite pozorni! Prvi kilometri z avtomobilom naj bodo preudarni, dokler se motor in vse naprave ne ogrejejo.

Kako zmanjšati porabo goriva?

vse-kar-morate-vedeti-o-voznji-pozimi-1483019058

Varna vožnja je tudi varčna vožnja. Vozite razmeram na cesti primerno, pospešujte in zavirajte počasi, motorja ne zadržujete predolgo časa v visokih vrtljajih, redno kontrolirajte tlak v pnevmatikah in skrbite, da na vozilu nimate po nepotrebnem strešnega prtljažnika in nosilcev, ki skrbijo za slabšo aerodinamičnost vozila.

  • Foto: http://pixabay

AKTUALNO