Vpogled v preteklost škode octavie

  • 20.12.2012
  • Žane Kurent
#

Škoda te dni predstavlja novo škodo octavio tretje generacije. Toda škod octavij je precej več kot samo tri generacije, katere po večini poznamo vsi. Škoda je namreč prvo octavio predstavila že leta 1959 v takratni Češkoslovaški republiki, kar pomeni, da ime obstaja že zavidljivih 53 let. Ime je dobila zaradi vrstnega reda, saj je bila osmi (octa) Škodin model po vrsti.

1959 Octavia in Octavia Super

Prva octavia je bila naslednik takratnega Škodinega modela 440 in je bila posebej zanimiva zaradi značilne povojne oblike in s tehniko zadnje osi, ki je skrbela za zanimivo obnašanje vozila v primeru mokrega cestišča. Octavio je takrat poganjal Fiatov motor prostornine 1089 ccm, ki je zmogel na cesto spraviti 47 konjskih moči. V Veliki Britaniji so prodajali škode octavie celo z osnovno opremo, ki je obsegala gretje, pranje vetrobranskega stekla in nastavljanje sedežnega naklona, kar je bilo za tiste čase zelo radodarno. Takratne Škode so bile udeležene tudi v motošportu in dosegale zavidljive rezultate.

1961 Octavia TS

Zahvaljujoč manjši predelavi je ta serija octavie prejela dodatne tri konjske moči.

1961 Octavia Combi

Oznaka combi pomeni karavansko karoserijsko različico in octavia je s tem modelom pridobila še na funkcionalnosti in prostornosti. Izdelovali so jo do leta 1971, nato je ime potihnilo vse do modernega časa.

1996 Octavia 1. generacije

Mk1 je škoda octavia nove, t.i prve generacije. Takrat je Škoda že bila v lasti koncerna Volkswagen, ki se je odločil, da ponovno obudi ime octavia. Načrtovati so jo pričeli leta 1993, štiri leta po padcu berlinskega zidu. Zanjo je imel Volkswagen velike upe. Ustvarili so vRS športno različico, ki je bila v nekaterih pogledih celo boljša od golfa GTI, s katerim si je delila agregat. Manjkali niso niti karavanska različica in modeli z vse bolj priljubljenimi dizelskimi motorji. V ponudbi je bila tudi štirikolesno gnana različica, ki je ponujala vse kar je imel takrat subaru legacy, seveda za bistveno manj denarja.

vpogled-v-preteklost-skode-octavie-1355993515

1999 WRC Octavia

Športno vlogo octavie v šestdesetih letih so želeli obuditi 40 let kasneje, ko je Škoda razvila octavio WRC. Udejstvovanje v motošportu ji je prineslo nekaj lepih rezultatov. Ponosni so na tretje mesto na Safari Rally-ju leta 2001, leta 2003 so našli zamenjavo v obliki dirkaške verzije fabie.

2004 Octavia 2. generacije

Drugi generaciji octavie je bilo že precej lažje, saj so ljudje spoznali, da lahko za ugoden znesek prejmejo prostoren in kvalitetno izdelan produkt. Karavan je bil celo eden večjih v svojem razredu, vRS je našla številne dirkaške navdušence in verzija scout visokogorce. Z razširjeno modelno paleto je bila vseskozi prodajna uspešnica, leta 2009 je prejela tudi manjše lepotne popravke.

2011 Octavia vRS Bonneville Special

Škoda je svojo dolgo motošportno zgodovino kronala s posebno edicijo octavie Bonneville Special. To je poganjal 2,0-litrski TSI agregat, ki so ga "napumpali" s 500 konjiči in v rezervoar natočili visokooktansko gorivo. Hitrost? 325,4 km/h.

2013 Octavia 3. generacije

Imamo novo Čehinjo, ki je postala večja, resnejša in elegantnejša. Opremljenost je na višjem nivoju, kar se bo poznalo tudi pri ceni. Več o novi škodi octavii, katero pričakujemo spomladi, si preberite na naslednjem naslovu.

GALERIJA

  • Foto: http://Autocar / Škoda

AKTUALNO