Volvova tehnologija bo prepoznala, če je voznik utrujen ali nepozoren

  • 24.03.2014
  • Uredništvo
#

Preko sistemov lahko prepoznajo in razlikujejo, če je voznik utrujen ali nepozoren, tako lahko avtomobil prihodnosti postane še varnejši. Taki primeri vključujejo tehnologijo, ki zazna zaprte oči ali kaj voznik gleda.

»To bo vozniku omogočilo, da se bo lahko še bolj zanesel na svoje vozilo in mu bo v pomoč, ko bo to potreboval,« pojasni Per Landfors, inženir pri Volvo Cars in projektni vodja za podporne funkcije vozniku.

S pozicioniranjem senzorja na armaturno ploščo za nadzorovanje vidikov, kot so, v katero smer voznik gleda, kako odprte ima oči in pa tudi položaj ter kot njegove glave, je možno razviti natančne varnostne sisteme, ki zaznavajo voznikovo stanje in posledično prilagodijo avtomobil glede na situacijo. To tudi pomeni, da bo avtomobil zagotavljal, da ne skrene z voznega pasu ali se preveč približa sprednjemu vozilu, če voznik ni dovolj pozoren, in da ga prebudi, če voznik zaspi.

volvova-tehnologija-bo-prepoznala-ce-je-voznik-utrujen-ali-nepozoren-1395662254

»Ker avtomobil lahko zazna, če voznik ni dovolj pozoren, so lahko varnostni sistemi prilagojeni učinkoviteje. Na primer, podporni sistemi avtomobila so lahko aktivirani kasneje, če je voznik osredotočen, in hitreje, če je voznikova pozornost usmerjena drugam,« razloži Per Landfors.

Tehnologija temelji na senzorju, ki je vgrajen na armaturno ploščo pred voznikom. Majhne LED luči osvetlijo voznika z infrardečo svetlobo, ki je nato nadzorovana s senzorjem. Infrardeča svetloba je ravno izven valovne dolžine, ki jo človeško oko še zazna, kar pomeni, da oseba za volanom svetlobe niti ne opazi.

Senzorji voznika odpirajo tudi druge možnosti. Z nadzorovanjem premikanja oči bi vozilo lahko prilagajalo tako osvetlitev zunanjosti kot notranjosti s sledenjem smeri, v katero voznik gleda. Vozilo bi lahko prilagodilo tudi nastavitve sedeža, s prepoznavanjem osebe, ki sedi za volanom.

  • Vir: http://Volvo
  • Foto: http://Volvo

AKTUALNO