Volvov projekt LCP 2000 slavi že 30 let

  • 05.06.2013
  • Aleš Kerbler
#

Lahki materiali, alternativna goriva, izjemno nizka poraba goriva – vse to je ključno za današnja vozila. Vendar so bile to glavne lastnosti avtomobila prihodnosti, ki si ga je zamislil Volvo pod imenom LCP 2000 (Light Component Project). Gre za študijo konceptnega vozila, namenjenega prihodnosti in okolju, ki ga je Volvo Cars Corporation predstavil pozno spomladi leta 1983, 30 let nazaj.

Izdelani so bili štirje avtomobili – vsi z manjšimi tehničnimi razlikami – in prvič pokazani na okoljski konferenci v Stockholmu pozno spomladi leta 1983. LCP2000 je bil videti kot avtomobil, vendar drugačen: dvovratni karavan s klinasto obliko in plastičnimi prtljažnimi vrati, ki so služila tudi kot vstopna vrata za zadnji sedež, ki je bil obrnjen nazaj zaradi varnosti in prostora. Seveda je bilo tudi nekaj prostora za prtljago. Če si danes pogledamo pobližje LCP, bomo opazili celo nekatere podobnosti z Volvom 480, ki je bil predstavljen tri leta kasneje.

Avtomobili LCP so bili opremljeni s posebnimi turbodizelskimi motorji dveh tipov. Oba tipa sta bila 3-valjna motorja, eden 1,3 litrski motor s 50 KM, drugi pa litoželezni 1,4-litrski z 90 KM, toplotno izoliran in z uporabo motornega olja kot hladilne tekočine. Deloval je na vsa tekoča goriva, npr. olje oljne ogrščice, ki je dalo vozilu, ko se je peljalo mimo, vonj po ribi in krompirčku. Vsi LCP-ji so imeli pogon na sprednja kolesa in petstopenjski ročni menjalnik ali elektronsko nadzorovan CVT.

Pri dizajnu so bili v veliki meri uporabljeni različni tipi plastike, magnezija in aluminija, tako z vidika teže kot zaradi recikliranja in razpoložljivosti v prihodnosti. Majhna senzacija je bila uporaba karbonskih vlaken pri vratih - kot povsem nov in nepreizkušen material.

Danes je LCP 2000 na ogled v Volvovem muzeju in je še vedno tako zanimiv, kot je bil pred 30 leti, morda celo še bolj. To dokazuje inovativno in kreativno razmišljanje izven okvirjev, ki je značilno za Volvo Cars in ki ga lahko tudi dandanes najdemo v vozilih Volvo.

  • Vir: http://Volvo (PR sporocilo)
  • Foto: http://Volvo

AKTUALNO