Volvo XC90 - najlepši švedski "tank"

  • 27.08.2014
  • Žane Kurent
#

Novi volvo XC90 je brez dvoma najpomembnejši volvov produkt v zadnjih letih. Gre za vozilo, ki želi dvigniti ugled znamke, postaviti nova merila in hkrati rešiti podjetje, ki je trenutno v lasti kitajskega podjetja Geely. Mi smo nad prvimi fotografijami in informacijami o volvu XC90 prijetno presenečeni, čeprav smo drzen produkt po tihem že pričakovali, saj so oblikovalci v zadnjem obdobju predstavljali prelepe koncepte, ki so bili deležni nagrad kamorkoli so prišli.

volvo-xc90-1409138762

Novi volvo XC90 je vizualno osupljiv in bo prvo vozilo z novim obrazom, ki ga narekujejo žarometi z LED diodami v obliki črke T, imenovanimi "Thorovo kladivo". Večji je pokrov motorja, poudarjene so stranske linije in glamurozen zadek, ki je prefinjena osvežitev prejšnje generacije. Predvsem sprednji del poudarja švedski prestiž, ki je v kombinaciji z 22" litimi platišči nedvomno pravi cestni tank. Slednje pride prav, ko govorimo o varnosti, saj volvo XC90 ponuja najobširnejši varnostni paket.

Volvo XC90: Prvi korak proti samovozečnim avtomobilom

Že v osnovi volvo XC90 ponuja odličen varnostni paket, zaradi katerega se boste počitili skoraj tako varno kot Barack Obama v blindirani limuzini. Volvo XC90 vključuje dve prvi varnostni tehnologiji na svetu: paket zaščite pred zdrsi s cestišča in samodejno zaviranje v križiščih

volvo-xc90-1409138788

V primeru zdrsa volvo XC90 zazna nevarno situacijo in nemudoma zategne varnostne pasove, hkrati pa sedež absorbira nastalo energijo ter prepreži morebitne poškodbe hrbtenice. Volvova funkcija samodejnega zaviranja, City Safety, pa reagira v trenutku, ko se pred vami vrine vozilo, kar je izredno nevarno pri večjih hitrostih v prometnih konicah, tako v mestu kot na avtocesti. Pri tem je sistem pozoren tudi na kolesarje in pešce, podnevi kot ponoči.

Volvo XC90: Varnostni test (Crash test)

“Nove tehnologije nas bodo popeljale z znatnim korakom bližje naši vizije, da ne bo nihče smrtna žrtev ali huje poškodovan v novem avtomobilu Volvo do leta 2020,” pove Peter Mertens, višji podpredsednik raziskav in razvoja pri Volvo Car Group.

Izrednega pomena je tudi struktura vozila, ki je izdelana iz posebnega jekla. Več o varnostnih tehnologijah volva XC90, si lahko preberite na povezavi.

volvo-xc90-1409138800

Volvo XC90: Razkošna notranjost, ki je osredotočena na minimalizem in detajle

Prvo fotografijo notranjosti smo videli že mesec dni nazaj in bili naravnost navdušeni. Nadzorna konzola z zaslonom na dotik, videza tabličnega računalnika, je ena izmed najbolj osupljivih lastnosti povsem novega XC90 in ustvarja srce povsem novega nadzornega sistema. Ta sistem je skoraj brez gumbov in predstavlja popolnoma nov način upravljanja vozila in dostop do nabora internetnih izdelkov in storitev. Pomaga tudi ustvariti notranjost, ki je moderna, prostorna in enostavna.

Preberite več: Delovanje multimedijskega sistema pri novem volvu XC90

volvo-xc90-1409138796

Zmogljiv zvočni sistem z 19 zvočniki proizvajalca Bowers & Wilkins

Vgradili so izbrane materiale kot so mehko usnje, les z ročno izdelanimi detajli, vključno s prestavno ročico, narejeno iz kristalnega stekla podjetja Orrefors, slavnega švedskega izdelovalca stekla, in diamantno rezane kontrole za gumb start/stop in nadzor glasnosti. Umetnost izdelave je bila v fokusu med celostnim postopkom razvoja. 

Pravi sedemsedežnik se ponaša tudi z novimi, inovativno oblikovanimi sedeži, ki prav tako pomagajo povečati prostor za potnike, tudi v drugi in tretji vrsti. Tretja vrsta nudi v razredu vodilno udobje za dva potnika, visoka do 170 cm. 

volvo-xc90-1409138766

Volvo XC90: Cena za slovenski trg se prične od 56.400 evrov

Z novim volvom XC90 prihajajo tudi novi, zmogljivejši in varčni motorji, zaradi česar se hvalijo z nazivom "najzmogljivejši in najčistejši SUV na svetu". Zahvaljujoč novemu pogonskemu sklopu Drive-E, bo imel volvo XC90 pod pokrovom štirivaljnega dizla D5 s 168 kW (225 KM) in 470 Nm. Dizel z oznako D4 bo imel 142 kW (190 KM) in 400 Nm. Slednji naj bi porabil okoli 5 litrov goriva na 100 kilometrov.

Na voljo bosta tudi dva bencinska motorja. Prvi ima 239 kW (320 KM) in 400 Nm, drugi pa 189 kW (254 KM) in 350 Nm. Kasneje se bo motorni paleti pridružil tudi vtični hibrid s 60 kW (80 KM) električnim motorjem na zadnji osi. Električni doseg vozila bo 40 kilometrov. Skupen rezultat moči bo okroglih 400 KM.

GALERIJA

Nov uvoznik za znamk volvo v Sloveniji

Do nedavnega je Slovenijo z volvi oskrbovalo podjetje Volvo Hrvaška, vendar jo je zaradi slabih finančnih uspehov zamenjalo novo slovensko podjetje VCAG d.o.o., ki je v lasti Domna Habiča in Jacoba Nellemanna. Domen Habič je tudi direktor ljubljanskega podjetja KMAG d.o.o., ki je zastopnik za vozila kia v Sloveniji.

  • Vir: http://Volvo
  • Foto: http://Volvo

AKTUALNO