Volkswagen golf 7 - začetek novega pohoda

  • 04.09.2012
  • Žane Kurent
#

Danes zvečer je Volkswagen v nemškem Münchnu predstavil novega golfa 7. Sicer bo sedma generacija priljubljenega avtomobila ljudstvu na vpogled konec meseca na pariškem avto salonu.

VIDEO: Novi volkswagen golf 7

Evolucija dizajna, revolucija tehnike

Novi volkswagen golf prinaša nov umirjen dizajn brez večjih presenečenj, saj je pri oblikovanju najbolj prodajanega avtomobila v svojem segmentu pomembno, da sledi ustaljenim smernicam, ki ne prinašajo revolucije. Svinčnik in papir je pri sedmi generaciji novega golfa držal oblikovalec Marc Lichte, ki je poleg standardne krivine močneje poudaril sprednji blatnik, ustvaril širši C-stebriček, nekoliko bolj "odsekal" zadnji konec v primerjavi s šesto generacijo golfa in preko vrat odtisnil črto, ki poudari bočno linijo.

Če je šesta generacija golfa oblikovno precej drugačna od pete generacije, lahko sedaj zapišemo, da je napredek viden skozi tehnološki vidik. Novi volkswagen golf je postal daljši (4255 mm), širši (1799 mm) in nižji (1452 mm). Za skoraj 6 centimetrov so podaljšali medosno razdaljo, ki meri 2637 mm. Zaradi večjih mer je golf pridobil na prostornosti v potniški kabini, kot tudi v prtljažniku, ki se je povečal za 30 litrov, v katerem bo sedaj prostora za 380 litrov "krame".

VIDEO: Zunanjost novega volkswagen golfa 7

Najbolj osnoven golf bo težak zgolj 1050 kilogramov

Toda tisto na kar so pri Volkswagnu najbolj ponosni je MQB platforma. V tem primeru gre za revolucijo, saj bo mogoče na tej platformi videt še številne druge predstavnike iz skupine Volkswagen kot je novi seat leon, audi A3 in nova škoda octavia. Struktura, ki je v večini izdelana iz visoko trpežnega jekla, bo kljub temu 37 kilogramov lažja od predhodne, na kateri sloni sedaj že nekdanja šesta generacija golfa.

1,6-litrski TDI bluemotion bo popil zgolj požirek (2,7 litra/100 km)

Ob začetku prodaje, novembra letos, bodo pri Volkswagnu ponudili dva bencinska in dva dizelska motorja, kasneje pa se jim bodo pridružili še številni drugi.

Vsi agregati bodo turbo polnjeni. Tako bo 1,2-litrski bencinar razvil 63 kW (85 KM), 1,4-litrski pa 104 kW (140 KM) moči. Za voljo novega sistema izklopljivih valjev, si lahko obetamo tudi precej nizko porabo okoli štirih litrov na 100 kilometrov. Šibkejši dizelski motor z 1,6-litri prostornine bo razpolagal z  75 kW (103 KM) in 2,0-litrski stroj s 110 kW (148 KM). Še močnejši golf GTD bo uporabljal 177 žrebcev.

VIDEO: Notranjost novega volkswagen golfa 7

Ogromna družina imenovana Golf

Po napovedih vodja razvoja, Ulricha Hackenberga, je to šele začetek. Poleg bencinske različice golfa R se omenja tudi dizelska, golfa GTI pa bo poganjal 2,0-litrski agregat s 165 kW (222 KM) moči. Da ne pozabimo tudi kombinacije s štirikolesnim 4motion pogonom, bencinsko-električne hibride in golf, ki bo deloval izključno na električni pogon. Številčne bodo tudi karoserijske različice. Od športnega 3-vratnega golfa do družinsko usmerjene 5-vratne kombilimuzine, karavana pod imenom golf variant, štirivratne CC limuzine, kabrioleta in še povišan golf plus za konec. Uff.

GALERIJA

Cena osnovne izvedenke golfa 7 bo v Nemčiji 16.975 evrov.

  • Vir: http://Volkswagen
  • Foto: http://Volkswagen

AKTUALNO