Vinjeta za leto 2013. Ste jo že kupili?

  • 31.01.2013
  • Žane Kurent
#

Od jutrišnjega dne, 1.2.2012,  vinjeta svetlo zelene barve ni vredna več nič. Z njo nikakor več ne smete zapeljati na avtocestne odseke in ljubljansko obvoznico. Zato je že od 1. decembra 2012 v prodaji nova, modrozelene barve.

Če ste jo že kupili, bodite pozorni, da ste jo prilepili pravilno in na pravilno mesto. Na tistem delu vetrobranskega stekla mora biti opažena in jasno videna. Nalepka namreč ne sme biti nameščena ne mestu, kjer je steklo zatemnjeno.

Vinjete s krajšo veljavnostjo (polletna, mesečna, tedenska)

Pri nakupu polletnih, mesečnih ali tedenskih vinjet bodite pozorni, da vam prodajalec na prodajnem mestu preluknja številko, ki ponazarja datum nakupa. V nasprotnem primeru je vinjeta neveljavna.

Cene vinjet so nespremenjene

Letna vinjeta za osebne avtomobile stane 95 evrov, mesečna 30 evrov in tedenska 15 evrov. Letna vinjeta za motoriste stane 47,50 evra, polletna 25 in tedenska 7,50 evra.

Kakšne so kazni?

Avtocestni "švercerji" in pozabljivci lahko prejmete za neuporabo ali zaradi nepravilno nameščene vinjete globo v višini 300 evrov. Cestninski nadzorniki Darsa vam kazen izrečejo na mestu prekrška, ki jo lahko plačate zgolj polovičko, v primeru, da položnico poravnate v osmih dneh od prejema.

Poglejte si seznam prodajnih mest, kjer lahko kupite letošnjo vinjeto.


AKTUALNO