Veste, kam zapeljati v primeru zastoja na avtocesti?

  • 20.06.2013
  • Žane Kurent
#
Vozila na voznem pasu se morajo razvrstiti na desno stran do robne črte, vozila na prehitevalnem pasu pa na skrajno levo stran do robne črte.

Ste si že ogledali posnetek intervencije gasilskega avtomobila, ki se skuša prebiti skozi dolgo kolono na slovenski avtocesti? Poglejte si ga.

Že nekaj let se govori o tem, kako je potrebno dati prostor interventnim vozilom na sredini, kar pomeni, da se mi pomaknemo ali na skrajno desno ali na skrajno levo stran ceste. Na tovrstno pravilo se že vrsto let opozarja, a očitno marsikomu še ni prišlo na uho. Še bolj postanem zaskrbljen, ko berem komentarje na raznih spletnih straneh, kjer so komentatorji zgroženi, zakaj gasilci niso uporabili odstavnega pasova in se čudijo cestnim pravilom. Odstavni pas je izključno, kot že samo ime pove, za odstavljena vozila, torej za vozila v okvari.

Ne upam si niti pomisliti koliko sekund, oziroma minut je šlo v nič, zaradi reči s katerimi se morajo srečevati gasilci med nujno vožnjo k ponesrečencem. Si predstavljate, da ste vkleščeni v vozilo, želite pomoč, vaše edino upranje pa rešuje prometno situacijo, zaradi nevestnih voznikov.

Pravilno razvrščanje ob zastoju na avtocesti

Morda ne bi bilo slabo, da bi zaradi nas vseh, vsake toliko let obnovili cestno prometne predpise in rokovanje s prvo pomočjo? Zakoni in pravila se spreminjajo,včasih tudi kaj pozabimo, tako pa bi vsakih nekaj let opravili test. Naj nam ne bo žal časa, lahko bomo ravno mi nekoč v stiski in potrebovali pomoč.

Čestitke PGD Dolnji Gradec za izvrstno prebijanje do kraja nesreče v nemogoči situaciji. Enako velja tudi za vse druge požrtvovalne gasilce, reševalce in policiste.


AKTUALNO