V Sloveniji: prenovljena ford fiesta

  • 04.02.2013
  • Žane Kurent
#

Zmagovitega konja se ne menja in tega se še kako drži Ford, ki že od leta 1976 trži izredno priljubljeno vozilo fiesta. V tem času so jih prodali preko 15 milijonov, čimer je treba uspeh pripisati varčnim motorjem, všečni obliki in ugodni ceni. Z letom 2009 je postalo celo drugo najbolj prodajano vozilo svojega segmenta.

S prenovljeno obliko, ki je del Fordove nove oblikovalske filozofije imenovane "Kinetični dizajn", je mala fiesta spremenila sprednjo masko, zaradi katere se marsikdo spomni na Aston Martinovo mrežico za zajem zraka v trapezoidni obliki. Nov je spojler in rahlo spremenjena stranska linija, ki zadek ustvari bolj povzdignjen. Notranjost je še vedno narejena iz kvalitetnih materialov, z veliko "piano" črne plastike, ki poudarja fiestino prefinjenost. Izboljšave se čutijo tudi na področju ergonomije. Fordovi inženirji so spremenili položaj stikal za električni pomik stekel in tudi ostale funkcije približali vozniku, da so čim bolj na dosegu rok.

v-sloveniji-prenovljena-ford-fiesta-1360005630

Široka paleta bencinskih in dizelskih motorjev

Pomembno poglavje prenovljene fieste je 1,0-litrski Ecoboost motor, nagrajen s številnimi priznanji. Fordovci so najbolj ponosni na naziv "Mednarodni motor leta 2012", s čimer se absolutno strinjamo, saj se je 100 konjski turbo "mlinček" na današnji slovenski predstavitvi odrezal odlično. Omenjen motor se prodaja še v dveh izvedenkah (125 KM in 80 KM). Vsem je skupna nizka poraba in nižje vrednosti izpustov CO2.

Mladostniška, s kopico napredne tehnologije

Ena od inovativnih Fordovih pogruntavščin je sistem MyKey, ki staršem omogoča, da lahko svojemu podmladku brez večjih skrbi zaupajo avtomobil. Mladostniška zdivjanost je marsikdaj vzrok nesreče, zato storitev MyKey zagotavlja, da starši z nekaterimi omejitvami (s programiranjem ključa omejimo najvišjo hitrost vozila, zmanjšamo največjo glasnost zvočnega sistema, oziroma se ta izklopi, če potniki niso pripeti z varnostnim pasom) poskrbijo za večjo varnost mladih voznikov.

Dobrodošel je varnostni sistem za preprečevanje naleta v prometnih konicah, kjer hitrost redko preseže 30 km/h. Senzorji bodo rešili nezbranost voznikov pred zvito pločevino in avtomobil delno ali popolnoma zaustavili.

SYNC poznamo že iz novega ford focusa in poenostavi povezljivost med vozilom in mobilnim telefonom. Preko vmesnika je možno celo brati SMS sporočila in glasovno izbirati skladbo naloženo na MP3 predvajalnik. Nova funkcija je "klic v sili", ki ob nesreči samodejno obvesti upravo za zaščito in reševanje 112 in posreduje lokacijo preko GPS oddajnika.

Osnovna cena se prične z 9.920 evri

Prenovljena ford fiesta nadaljuje tradicijo uspešnega malčka in z malo sreče bodo na našem trgu v letošnjem letu dobile več kot 700 novih lastnikov.

Oznaka motorja Tehnični podatki
1,0 (bencin) 59 kW / 80 KM / 5-ročni
1,0 Ecoboost (bencin) 74 kW / 100 KM / 5-ročni
1,0 Ecoboost (bencin) 92 kW / 125 KM / 5-ročni
1,25l (bencin) 60 kW / 82 KM / 5-ročni
1,4l (bencin) 71 kW / 96 KM / 5-ročni
1,6 (bencin) 77 kW / 105 KM / Powershift avtomatski
1,5 TDCi (dizel) 55 kW / 75 KM / 5-ročni
1,6 TDCi (dizel) 70 kW / 95 KM / 5-ročni

GALERIJA

  • Foto: http://AvtoArena.si

AKTUALNO