V Sloveniji: Citroën C-elysée

  • 09.01.2013
  • Žane Kurent
#

Citroën in Peugeot sta zopet dokazala da sta kot rit in srajca. Povsod tičita skupaj in vse si delita, od letošnjega leta naprej tudi nizko cenovno limuzino, ki jo Citroën imenuje C-Elysée.

Zapeljiva in uravnotežena limuzina

Oblikovalci modela citroën C-elysée so začeli s praznim belim listom. Že prve poteze s svinčnikom pa so poudarile silhueto limuzine. Njene linije so uravnotežene in zapeljive. Njena sprednja stran že na prvi pogled izraža pripadnost Znamki: širok kromiran izraz, ki poudarja dobro sedeč in z rebri okrašen motorni pokrov. Njen imenitni in harmonični obod kaže tudi impozantno držo in trpežnost, zlasti z visokim pasom karoserije, s široko postavljenimi kolesi in z izbočenimi blatniki. Citroën C-elysée lahko obleče 7 karoserijskih odtenkov, ki jih glede na nivo izdelave povzdignejo še kromirani dodatki.

v-sloveniji-citro-euml-n-c-elys-eacute-e-1357721356

Za družinsko uporabo

Citroën C-elysée ima velike zunanje mere: 4,43 m v dolžino, 1,71 m v širino in 1,47 m v višino. Njegova medosna razdalja 2,65 m je največja v kategoriji in omogoča ne le brezhibne vozne lastnosti, pač pa tudi izjemno bivalno udobje.

Notranji prostor je dostojen limuzine višje kategorije, z zglednim bivalnim udobjem zadnjega dela. Potniki na zadnjih sedežih imajo izredno veliko prostora za noge, tako po širini kot po dolžini (prostor do kolen 120 mm). Ta prostornost kabine ne gre v škodo prostornine prtljažnika: prostornina 506 litrov VDA je ena od največjih v segmentu. S temi lastnostmi Citroën C-elysée v celoti izpolnjuje svojo vlogo glavnega družinskega avtomobila.

v-sloveniji-citro-euml-n-c-elys-eacute-e-1357721346

Prilagojeni motorji

Citroën C-elysée ima nov bencinski motor iz družine PureTech, VTi 72, ki je posebej prilagojen za pogoje vožnje in goriva različnih držav. Ta motor nove generacije so razvili za doseganje optimalnih zmogljivosti (72 KM, navor 110 Nm že pri 3.000 vrt/min), porabe (od 5 l/100 km oziroma izpust CO2 116 g/km, 22 % manj kot pri motorju 1.4i , ki ga zamenjuje) in vzdržljivosti, celo v najostrejših pogojih uporabe. Pridružita se mu lahko 5-stopenjski ročni ali robotizirani ročni menjalnik.

Paleto bencinskih motorjev dopolnjuje novi motor VTi 115 z ročnim ali samodejnim menjalnikom.  Citroën C-elysée pa ima lahko tudi dizelski motor HDi 92, že preskušen motor, izdelan v  več kot 6 milijonih  primerkov, ki združuje cestne zmogljivosti (visok navor pri nizki vrtilni frekvenci) in obvladano porabo (4,1 l/100 km, 108 g CO2/km).

GALERIJA

  • Vir: http://Citroën
  • Foto: http://Citroën

AKTUALNO