Ultimativna zaščita proti tatovom. Blaster: metalec ognja za vaš BMW

  • 03.04.2014
  • Andrej Jama
#

Treba je priznati, da smo dandanes zelo razvajeni kar se tiče dodatne opreme v avtomobilu. Navigacija, ekrani na dotik, 360° kamere in še in še. Veliko funkcij neposredno pripomore k varnosti voznikov (zračne blazine, ABS, ESP...) a le redko boste videli dodatno opremo, ki vas bo tako učinkovito zaščitila proti tatovom na cesti. Predstavljamo Blaster - BMW-jev metalec ognja.

(Odšetekani) inovator iz Južne Afrike, Charl Fourie, je že leta 1998 izumil ultimativno zaščito proti tatovom, ki se avtomobilu približajo, ko ta stoji npr. na semaforju in z orožjem grozijo vozniku naj jim preda avtomobil. Tovrstne tatvine so namreč v JAR zelo pogoste. Gre za metalec ognja nameščen pod prag prednjih vrat. Na prvi pogled izgleda kot nekaj, kar bi uporabil cestni bojevnik Mad Max.

Inštalacija tega "sistema" naj bi stala okoli 470 evrov in vključuje varnostno stikalo na armaturni plošči, pedalo, s katerim povečate moč ognja in cevi s katerih bruha ogenj na obeh straneh avtomobila.

A brez skrbi, Fourie je za CNN razložil, da ogenj ni smrtno nevaren za nepridiprave, to naj bi z gotovostjo potrdili tudi gasilci, policisti in medicinsko osebje. Ob tem pa je še dodal: "Osebno mislim, da bi ogenj oslepil človeka. Da ne bi nikoli več videl," s čimer je kar sam izničil vsa zagotovila o upravičenosti uporabe takega sistema.

Ni natačno razloženo zakaj se je inovator osredotočil zgolj na BMW-je in ali je produkt primeren tudi za druge znamke. Presenetljivo je predvsem to, da Blaster v Južni Afriki ni bil prepovedan, a naj bi Fourie zaradi previsoke cene Blasterja, pričel tržiti cenejše "žepne metalce ognja".

Naj še omenim, da je Charl Fourie leta 1999 za svoj produkt prejel nagrado Ig Nobel Prize (parodija na Nobelovo nagrado).

  • Vir: http://CNN
  • Foto: http://Zajeta slika

AKTUALNO