Toyota in BMW bosta razvila nov športni avtomobil

  • 24.01.2013
  • Žane Kurent
#

BMW in Toyota sta danes potrdila sodelovanje pri razvoju novega športnega avtomobila. Projekt se bo tako pridružil pogodbi podpisani junija 2012, ko sta se omenjeni znamki dogovorili za razvoj različnih tehnologij za uporabo gorivnih celic, razvoju lahkih materialov in novih litij-zračnih baterij.

Nov športnik srednje velikosti

Prvi cilj, ki sta si ga omenjeni strani zadale je izbira platforme do konca leta 2013. Z ostalimi informacijami niso postregli, vendar po uspehu toyotinega GT86, bo rezultat sodelovanja zagotovo vrhunski izdelek. Podrobnejši vpogled na časovnico tudi pove, da bo do končnega izdelka minilo ravno toliko časa, dokler ne bo BMW-jev Z4 zrel za menjavo.

Ugiba se tudi, da bo nov član družine že deležen novo razvitih lahkih materialov. Kasneje jih bosta znamki uporabili tudi za ostala svoja vozila. Podobno je z gorivnimi celicami, ki bodo luč sveta ugledale do leta 2020. Pri tem projektu bosta podjetji razvili celoten sistem, ki vključuje zbiralnik, hibridni sistem, vodikov rezervoar, električni motor in baterijo.

toyota-in-bmw-bi-razvili-nov-sportni-avtomobil-1359027152

BMW bo Toyoti dobavljal dizelske agregate

BMW in Toyoti je skupen tudi razvoj litij-zračnih baterij. V primerjavi s sedanjimi litij-ionskimi baterijami bodo te imele večjo gostoto, kar pomeni, da bodo nove gorivne celice zasedale manj prostora v avtomobilu in hranile več potrebne energije.

toyota-in-bmw-bi-razvili-nov-sportni-avtomobil-1359027154

  • Vir: http://Autocar
  • Foto: http://BMW, Toyota

AKTUALNO