Toyota auris 1,8 hibrid

  • 04.03.2013
  • Žane Kurent
#
V času promocijskega obdobja, lahko kupite hibridnega aurisa že za 18.990 evrov.

Toyota je s promocijsko ceno hibridnega aurisa štartala že ob lansiranju nove generacije in s tem želela pokazati, da to ni drag posebnež, temveč enostaven avtomobil, ki vas lahko odpelje na cilj z nizko porabo goriva. Strah pred nečem novim je odveč in prej kot začnemo novitete sprejemati z odprtimi rokami, hitreje bomo spoznali, da je vožnja hibridov pravzaprav lažja od vožnje konvencionalnega vozila.

Vrnitev k osnovam

Toyoto auris hibrid poganja 1,8-litrski beninski motor s 73 kW (99 KM), kateremu dela družbo električni pogon s 60 kW (82 KM) moči. Nekateri so me ob omembi imena hibrid vprašali, ali je potrebno baterijo Toyote polniti preko električne vtičnice? Ne. Aurisov hibrid, ki smo ga imeli na testu, polni baterijo med samo vožnjo. Klanci navzdol, zaviranje, pospeševanje... Vse to oddaja določeno enegijo, ki pa jo auris zbira in shranjuje v bateriji, ki se skriva pod zadnjimi sedeži. Ta energija poganja električni motor, ki podi električne »konje« na sprednji kolesni par.

Proces uprorabe električnega ali konvencionalnega motorja se kaže na zaslonu na armaturni plošči. Na tak način lahko z zanimanjem spremljamo,  kako auris v danem trenutku deluje. Verjamite, vožnja s hibridnim aurisom je še lažja kot branje danih besed.

Za prestavljanje pri hibridni toyoti auris ni potrebno skrbeti, saj za to skrbi avtomatski CVT menjalnik, ki je z novo generacijo prešel v višji kakovostni razred.

Testni hibrid ni bil opremljen s povsem osnovno opremo, tako da smo bili postreženi s kamero za vzratno vožnjo, multi-informacijskim zaslonom, pri katerem hvalimo delovanje in sistem samodejnega parkiranja S-IPA. Takšen sistem Toyota ni uporabila prvič, vendar je s to generacijo še nekoliko bolj izpopolnjen.

toyota-auris-1-8-hibrid-1361912462

Samodejno parkiranje pri hibridu serijsko

Sistem je povsem enostaven, toda kanček nezaupanja vedno obstaja, vsaj dokler ne opravimo nekaj poskusov. S smerokazem sporočimo ali želimo parkirati bočno na naši levi ali desni strani. S pomočjo sprednjih in zadnjih parkirnih senzorjev vozilo zazna dovolj dolg prostor med avtomobili, nakar prestavimo v vzvrtano prestavo in uravnavamo hitrost. Parkira odlično!

Včasih so baterije v električnih avtomobilih in hibridih zasedle dobršen del prostora v prtljažniku. Kaj pa toyota auris hibrid?

Vsak kupec ekološko modernega avtomobila se boji, da bo zaradi velikih baterij, okrnjen prostor v avtomobilu. Od nekdaj je namreč veljalo, da baterije zasedajo kar precejšen del prepotrebnega prostora. Pri aurisu je drugače, saj so nameščene pod zadnjimi sedeži - pohvalno.  Pri opremi Style je serijsko vgrajeno tudi dvojno dno, zato lahko različne drobnarije pospravimo očem nevidnem mestu.

toyota-auris-1-8-hibrid-1361912473

Ali je nakup hibrida smiseln?

Na predstavitvi novega aurisa, nam je uvoznik prišepnil, da se je kar lepo število kupcev namesto dizlskega aurisa odločilo za nakup hibrida. Sprva presenečen, toda sam sem mnenja, da mora kupec tehtno premislit. Strinjamo se, da je auris hibrid nadvse odlična izbira za tiste, ki zbirate kilomtetre na mestnih in primestnih relacijah, kajti avtomobil je na avtocesti lahko zelo glasen. S povprečno porabo 5,6 litrov na 100 kilometrov smo bili zadovoljni, ki pa se je ob umirjeni vožnji na daljši relaciji dvignila še za največ en liter.

Dizel ali hibrid?

Pred prevzemom hibridnega aurisa smo imeli v uporabi tudi dizelsko različico, zato smo pri naši vožnji opazili, da večjega odstopanja pri porabi ni bilo (malenkost v prid hibrida). A kot smo že dejali, če razmišljate racionalno, je potrebno upoštevati tudi po kakšnih cestah/relacijah se vozite in cenovna razlika v ponudbi.

V času promocijske akcije je razlika med najcenejšim aurisom 1,4 dizel in 1,8-litrskim hibridom 3300 evrov (kljub enaki serijski opremi Luna, ima hibrid še multi-informacijski zaslon, brezstopenjski samodejni menjalnik, 15'' lita platišča in LED zadnje luči).

Toyota auris style 1,8 hibrid 73 kW CO2: 87 g/km

Osnovna oprema: samodejna klimatska napra s protiprašnim filtrom, radio CD MP3, USB, upravljanje audio naprave na volanu, potovalni računalnik, 16" lita platišča, LED dnevne luči, 6-stopenjski ročni menjalnik, zaslon občutljiv na dotik, v usnje odeta volanski obroč in prestavna ročica, Bluetooth povezava, kamera za pomoč pri vzratni vožnji, dvojno dno prtljažnega prostora, tempomat, S-IPA Sistem samodejnega parkiranja

Dodatna oprema: kovinska barva (450 EUR)

Cena osnovne različice: 14.900 EUR (toyota auris terra 1,33)
Osnovna cena testnega vozila: 21.900 EUR (toyota auris style 1,8 hibrid)

Cena testnega vozila z dodatno opremo: 22.350 EUR

GALERIJA

  • Foto: http://AvtoArena.si

AKTUALNO