Teslino električno omrežje poganja celoten otok s sončno energijo

  • 26.11.2016
  • Andrej Jama
#

Tesla Motors je pred dnevi dokončno opravil nakup podjetja SolarCity v vrednosti 2,6 milijarde dolarjev in najavil svoj prvi veliki solarni projekt: pridobiti vso potrebno elektriko za otok Ta’u v Ameriški Samoi iz sončne energije.

Pred tem je otok pridobival energijo izključno z generatorji na dizelsko gorivo, a je v preteklem letu Tesla postavila na otok mrežo solarnih panelov in njihovih baterij Tesla Powerpack. Sistem bo zadostil potrebam po električni energiji za vseh 600 prebivalcev otoka.

S projektom želi Tesla pokazati prednosti in zmožnosti kombinacije solarnih panelov SolarCity-ja ter Teslinih baterij (ter verjetno upravičiti 2,6 milijardni nakup). Celoten sistem na otoku je sestavljen iz 5.328 solarnih panelov in 60 Tesla Powerpack baterij za shranjenvanje električne energije.

Otok bo v primeru oblačnega vremena imel zaloge za 3 dni, v celoti pa se lahko napolni v sedmih urah. Lokalna podjetja, bolnica, policijska in gasilska postaja bodo prav tako uporabljajli energijo iz tega omrežja. "Ta projekt bo pomagal zmanjšati toplogredne pline," je zapisal na blogu prebivalec otoka Keith Ahsoon: "Če živiš na otoku občutiš vplive globalnega segrevanja iz prve roke. Erozija obale in druge vidne spremembe so del življenja tu. To je resna težava in upam, da bo ta projekt dal dober zgled tudi drugim."

teslino-elektricno-omrezje-poganja-celoten-otok-s-soncno-energijo-1480175953

Projekt je bil finančno podprt s strani Ameriške Samoe in ZDA in je nadomestil letno porabo 414.502 litrov dizelskega goriva, ki je bila do sedaj potrebna za pridobivanje električne energije. "Če upoštevamo naraščajočo ceno dizelskega goriva, vključno s transportom na tako majhen otok, je finančni vpliv znaten," so zapisali na teslinem blogu.

teslino-elektricno-omrezje-poganja-celoten-otok-s-soncno-energijo-1480175954

Elon Musk: Nakup SolarCity-ja je "oslepljujoče očiten"

A kljub vsemu je omenjen nakup za Teslo zelo tvegan, saj so poleg pridobitve infrastrukture in izkušenega kadra prevzeli nase tudi milijarde dolarjev izgube, ki jih je pridelal SolarCity. Solarno podjetje je namreč porabilo 6 dolarjev za vsak dolar, ki ga dobilo od prodaje.

Skupni imenovalec pri obeh podjetjih je seveda Elon Musk, ki je kot direktor Tesle predlagal nakup podjetja SolarCity (pod vodstvom njegovih bratrancev Lyndona in Petra Rivea), kjer je sedel v nadzornem svetu. A če smo se kaj naučili iz preteklih desetletji opazovanja drugih Muskovih podjetji (SpaceX, PayPal, Zip2 ipd.) je to, da so njegovi načrti (znani kot "Master Plans") običajno na mestu in da je za prehod na čisto energijo vredno tudi nekaj tvegati. Musk je označil nakup kot "oslepljujoče očiten", saj namreč namerava v prihodnosti na vsa električna Teslina vozila integrirati tudi sončne panele.

  • Vir: http://SolarCity
  • Foto: http://SolarCity

AKTUALNO