Tesla model X - najbolj neverjetni SUV ta trenutek na planetu

  • 30.09.2015
  • Žane Kurent
#

Model X smo dolgo pričakovali. Še kot konceptno vozilo ga je vizionar Elon Musk predstavil že leta 2012, od takrat naprej pa so sledila različna prestavljanja zaradi mnogih razlogov. Danes ponoči je v Elon Musk v Teslini tovarni v Kaliforniji predstavil prvega električnega športnega terenca, ki je zaradi številne tehnologije osupel mnoge.

Vizualno je tesla model X poskrbel za pravi aerodinamični izdelek med športnimi terenci, ki bi ga lahko zaradi sedežne razporeditve delno umestili kar med enoprostorce. Sprednja maska ima značilne tesline žaromete, medtem ko je večji del odbijača zaprt in neprepušča zračnih tokov. Posebnost so vrata: prvi par je klasičen, medtem ko so inženirji za vhod v drugo sedežno vrsto vgradili dvižna ("sokolja") vrata s senzorji. Zakaj? Poglejte si posnetek.

Glede na to, da je tesla model X pripravljen odpeljati do 7 potnikov, je bilo potrebno narediti tudi kakovosten sistem prezračevanja. In tukaj naletimo na prav posebno zanimivost. Pri nastavljanju klimatske naprave se nam prikaže znak za radioaktivnost, s čimer lahko model X ustavi bakterije in viruse z zunanjega sveta.

Kaj pa zmogljivost?

Tesla model X P90 s štirikolesnim pogonom doseže hitrost 100 km/h v 4,8 sekundah in nudi domet 413 kilometrov. Močnejša različica P90D, s paketom "Ludicrous Speed" dosega še za sekundo in pol hitrejše pospeške. Domet tega vozila je 402 kilometrov. Dodamo, da ima model X spredaj nameščen električni motor z 259 KM in zadaj 503-konjskega.

GALERIJA

Kaj še ponuja tesla model X?

Tesla model X se ponaša z zračnim vzmetenjem, ki dvigne vozilo do 230 mm. Aktivnim družinam so pripravili posebne nosilce, na katere lahko v nekaj sekundah namestimo do štiri kolesa ali šest parov smuči. Vozilo tudi samodejno parkira.

Cena modela X

Cena modela X z 90 kWh baterijo stane 132 tisoč dolarjev. Močnejša različica bo stala še 10 tisoč evrov več. Kolikšna bo cena tesle modela X v Evropi še ni znano, vendar naj bi povsem osnovna izvedenka model X 70D, ki sicer še ni potrjena, stala okoli 75 tisoč evrov.

  • Vir: http://Tesla
  • Foto: http://Tesla

AKTUALNO