Tesla je predal vse svoje patente v javno rabo

  • 20.06.2014
  • Andrej Jama
#

Ameriški proizvajalec električnih avtomobilov, Tesla Motors je svoje patente dal na voljo javnosti z namenom, da bi pospešil raziskave in razvoj tehnologije "zelenega transporta".

Direktor Tesla Motors, Elon Musk, je za javnost povedal: "Če odpremo pot privlačnim električnim avtomobilom, nato pa za seboj pustimo mine v obliki zavarovane intelektualne lastnine, da bi omejili druge, delujemo v nasprotju z zastavljenimi cilji." Razložil je tudi, da njegovo podjetje ne bo sodno preganjalo nikogar, ki bo njihove patente uporabljal v dobri veri.

"V preddverju naše pisarne v Kaliforniji smo imeli na steni uokvirjene naše patente. Sedaj smo se v duhu odprtokodnih projektov odločili, da jih odstranimo," je še dodal Musk. Zid patentov sedaj krasi prirejena grafika japonske video igre Zero Wing:

Strokovnjak za patente Jacob Sherkow je ob tem za LA Times povedal: "Odločitev Elona Muska ni popolnoma nesebična, saj tudi, če bi konkurenti povsem kopirali Teslin dizajn, jim mora Tesla še vedno prodati baterije."

Je pa ta poteza Muska zagotovo dala nov zagon in upanje za uspeh industriji eko transporta.

  • Vir: http://Tesla
  • Foto: http://Tesla (AvtoArena predelava)

AKTUALNO