Terrafugia TF-X je konceptno vozilo prihodnosti

  • 09.05.2013
  • Nejc Kovačič
#

V risankah in filmih smo že bili priča letečim avtomobilom. Kaj pa v resničnem življenju? Kako daleč smo od te inovacije? Vsi verjamemo, da bomo enkrat v prihodnosti priča takšnemu transportu, toda kdaj? Podjetje Terrafugia, ki razvija koncept TF-X, meni, da bo prvo hibridno letalo izdelalo v obdobju naslednjih desetih letih.

terrafugia-tf-x-je-konceptno-vozilo-prihodnosti-1368090293

Najvišja hitrost hibrida bo 322 km/h, katerega doseg bo 805 kilometrov

Pravijo, da se bomo vožnje naučili zgolj v nekaj urah, saj si želijo, da bo njihov koncept, kar se tiče upravljanja, čim bolj podoben sedanjim avtomobilom. Izpostavili so tudi, da se bo vertikalno vzletanje in pristajanje izvajalo samodejno. V tem primeru se bosta vžgala dva električna motorja z močjo 447 kW (600 KM). Za nadaljni polet se bo vključil 224 kW (300 KM) agregat.

terrafugia-tf-x-je-konceptno-vozilo-prihodnosti-1368090290

Varnost je ključnega pomena

TX-F bo ponujal številne varnostne pripomočke, ki bodo zagotavljali varen prevoz. Tako bo moral voznik (ali pilot?) izbrati rezervne točke pristajanja, kamor bi se spustil TX-F v primeru izredno slabega vremena, pomanjkanja goriva... Šele kot zadnja možnost se bo dalo aktivirati padalo in pristajanje v sili, ki se bo izvedlo izključno v primeru neodzivnega voznika.

Kaj pa cena?

O ceni je še prehitro govoriti, toda, če TF-X uvrstimo med avtomobile, bi ta predstavljal cenovni razred višjega zgornjega razreda luksuznih vozil. Pa še bi morali doplačati...

  • Vir: http://Terrafugia
  • Foto: http://Terrafugia

AKTUALNO