Spark EV: Chevroletov električni malčkek

  • 14.02.2013
  • Žane Kurent
#

Po svetovni predstavitvi električnega vozila Spark lani v Los Angelesu bo Chevroletov povsem novi mestni avtomobil na akumulatorski pogon evropskemu občinstvu prvič predstavljen na letošnjem avtomobilskem sejmu v Ženevi. Avtomobil bo na voljo v izbranih državah po Evropi, od leta 2014 dalje.

S pospeškom, ki je značilen za športne avtomobile, in enakomernim, a takojšnjim navorom 542 Nm je Spark EV majhen avtomobil s prijetno vozno dinamiko. Srce pogonskega sistema različice Spark EV je električni motor s trajnimi magneti, ki ga je zasnovala družba GM. Razvije lahko več kot 130 KM (100 kW) in omogoči pospešek 0–100 km/h v manj kot 8,5 sekundah.

Spark EV bo opremljen z litij-ionskim akumulatorskim sistemom z več kot 20 kWh, ki deluje s pomočjo aktivnega tekočega hladilnega in ogrevalnega sistema. Z napredno tehnologijo svojega akumulatorja bo Spark EV po pričakovanjih dosegel električni domet, ki je med najboljšimi v tem razredu. Akumulator je bil zasnovan za hitro polnjenje tako z običajnim izmeničnim tokom (AC) kot z enosmernim tokom (DC).

Hitro polnjenje z enosmernim tokom bo avtomobilu omogočilo, da se napolni do 80 odstotkov v približno 20 minutah. Poleg tega akumulatorski sistem omogoča dnevna večkratna hitra polnjenja z enosmernim tokom. Polnjenje z izmeničnim tokom zahteva 6 do 8 ur z uporabo 230-voltne vtičnice. Komplet napajalnega kabla je del standardne opreme.

  • Vir: http://Chevrolet
  • Foto: http://Chevrolet

AKTUALNO