Slovenska policija v rumenih barvah

  • 10.11.2014
  • Klemen Miklavžin
#

Z novo uredbo, ki jo je določila prejšnja vlada v začetku letošnjega leta, bodo zaradi varnosti policistov in preostalih udeležencev v prometu, nova policijska vozila v rumeno-modri kombinaciji. Dosedanjih vozil zaradi finančnih razlogov ne bodo spreminjali.

slovenska-policija-v-rumenih-barvah-1415624832

Odločitev o spremembi barv je bila premišljena in temelji na številnih študijah, ki dokazujejo pozitivne lasnosti rumene barve na patruljnih vozilih z vidika varnosti, saj jih drugi vozniki lažje opazijo ter posledično ustrezno reagirajo. Policijska vozila v takšnih barvah že imajo v Veliki Britaniji, na Nizozemskem, Švedskem, v Švici, in Belgiji.

Slovenska policija je tako danes, 10. novembra 2014, prejela brezplačno v test pet specialnih patruljnih vozil z novo barvno podobo, ki so v nočnem času precej bolj vidna in opazna, kar dokazuje spodnji posnetek. Testna vozila so v brezplačno uporabo za tri ali šest mesečno obdobje posodila podjetja Porche Slovenija, Renault-Nissan Slovenija in Peugeot Slovenija. Odločitev glede dokončne grafične podobe bodo pri policiji sprejeli po opravljenem testiranju

»V primerjavi s policijskimi vozili v drugih evropskih državah in reševalnimi vozili v Sloveniji, so namreč naša vozila zlasti v nočnem času in ob zmanjšani vidljivosti, slabše opazna in prepoznavna, zato smo se odločili, da povečamo vidnost in prepoznavnost policijskih vozil, ki opravljajo nujne interventne naloge ter naloge urejanja in nadzora cestnega prometa,« je ob prevzemu vozil pojasnil Janez Rupnik, pomočnik direktorja Uprave uniformirane policije.

slovenska-policija-v-rumenih-barvah-1415624829

slovenska-policija-v-rumenih-barvah-1415624830

  • Vir: http://MNZ
  • Foto: http://MNZ

AKTUALNO