Slovenijo so obiskali mercedesovi AMG mišičnjaki

  • 06.11.2015
  • Žane Kurent
#

Danes so nas na Vranskem obiskali posebni gostje iz Stuttgarta. Na delovnem obisku je bila ekipa, ki je trenutno na turneji z zadnjimi športnimi predstavniki iz družine Mercedes-Benz, ter njihovo terensko floto. Nas so razvajali s predstavniki razredov G, GLE, GLE coupe, GLC in GLA, kot tudi z razredoma C in CLA shooting brake. Prav vsi so imeli pod pokrovom zmogljivejše agregate. 

slovenijo-so-obiskali-mercedesovi-amg-misicnjaki-1446900905

Pojdimo po vrsti.

Druženje smo pričeli s panoramsko vožnjo v okoli Vranskega, kjer smo preizkusili GLE in GLE coupe z zmogljivim 3,0-litrskim dizelskim motorjem. Obe vozili smo imeli pred dnevi tudi na daljšem testu, zato vam jih bomo podrobno predstavili v naslednjih dneh. Največ veselja pa nam je naredil črn mercedes-benz GLE 63 AMG, ki skozi izpušne cevi prinaša neverjetno zvočno kuliso. Brbotanje, pokanje in surov zvok 5,5-litrskega osemvaljnika s 410 kW (557 KM) je preprosto navdušujoč.

slovenijo-so-obiskali-mercedesovi-amg-misicnjaki-1446900252

slovenijo-so-obiskali-mercedesovi-amg-misicnjaki-1446900253

slovenijo-so-obiskali-mercedesovi-amg-misicnjaki-1446900260

 

Toda športno-terenska vozila ne kraljujejo samo na asflatnih površinah. Ekipa Mercedes-Benz Star Experience je s seboj pripeljala tudi klančino in terensko oviro, preko katerih smo se zapeljali z novim razredom GLE in mogočnim razredom G. Oba sta po zaslugi štirikolesnega pogona 4MATIC enostavno prevozila umetne ovire, vendar jasno je, da bo G v naravi na resnično zahtevnem terenu opravil nalogo z največjo odliko. Zanimivo je bilo občutiti "plazenje" po strmi klančini, ko smo na vzpetini videli pred seboj samo nebo, na poti navzdol pa asfaltno površino. Žal fotografije tega občutka ne prikažejo najboljše.

slovenijo-so-obiskali-mercedesovi-amg-misicnjaki-1446900267

slovenijo-so-obiskali-mercedesovi-amg-misicnjaki-1446900648

slovenijo-so-obiskali-mercedesovi-amg-misicnjaki-1446900656

slovenijo-so-obiskali-mercedesovi-amg-misicnjaki-1446900651

slovenijo-so-obiskali-mercedesovi-amg-misicnjaki-1446900660

Izkušeni strokovnjaki iz Mercedes-Benza so nas povabili tudi na predavanje o varnostnih sistemih, ki so v zadnjih letih naredili velik preskok. Če je razred A 20 let nazaj neslavno "padel" na losovem testu, so zdaj mercedesova vozila opremljena s sistemi, ki nudijo popolno udobje in varnost za voznika in potnike.

slovenijo-so-obiskali-mercedesovi-amg-misicnjaki-1446900264

Varnostni sistemi Mercedes-Benz

DISTRONIC PLUS s krmilnim asistentom - sistem za pomoč voznika podpira pri tem, da ohrani razdaljo do spredaj vozečega vozila in da ostane na sredini voznega pasu.

COLLISION PREVENTION ASSIST PLUS - uvajanje samodejnega delnega zaviranja pri neodzivnosti voznika; povečanje zavornega tlaka s prilagodljivim zavornim asistentom; kombinacija opozorila za varnostno razdaljo, pomoči pri zaviranju in samodejnega delnega zaviranja; optično opozorilo z opozorilno lučko v hitrostnem območju med 30 in 250 km/h; sistem za zmanjšanje nevarnosti naleta in zmanjšanje posledic nezgode; dodatno zvočno opozorilo ob hitrem nadaljnjem zmanjševanju varnostne razdalje.

Aktivni asistent za ohranjanje smeri - Sistem zazna vsako nenamerno zapuščanje voznega pasu in voznika haptično opozori z vibracijami volana ter z enostranskim zaviranjem prispeva k temu, da vozilo zapelje nazaj na ustrezni vozni pas.

Aktivni asistent za mrtvi kot - Sistem prepozna in opozori na enega od največjih virov nevarnosti v cestnem prometu – vozila v mrtvem kotu. Tako lahko na primer pri menjavi voznega pasu voznika opozori in z enostranskim zaviranjem prispeva k temu, da se prepreči morebitni trk.

Asistent pazljivosti - a sistem poveča varnost vožnje, zlasti na dolgih poteh in med nočno vožnjo. Asistent pazljivosti ATTENTION ASSIST na podlagi voznikovega krmiljenja zazna najočitnejše znake utrujenosti in nepazljivosti ter voznika vizualno in zvočno opozori, kadar obstaja nevarnost za sekundni spanec.

Zavroni asistent BAS PLUS z asistentom za vožnjo skozi križišče - Z radarskimi senzorji in stereokamero nenehno zajema in ocenjuje situacijo v okolici pred vozilom. Pri tem sistem ne upošteva zgolj sprednjega vozila, ampak do hitrosti 72 km/h tudi vozila, ki prečno prevozijo vašo pot, in pešce.

Če v primeru zaznane nevarnosti nezgode voznik aktivira zavoro, asistent BAS PLUS vzpostavi dodaten zavorni tlak glede na situacijo in tako v idealnem primeru prepreči trk. Če naleta več ni mogoče preprečiti, se s polnim zaviranjem čim bolj zmanjša hitrost ob trku.

Sistemi PRE SAFE - V primeru zaznane nevarnosti trka z vozilom ali pešcem zavora PRE-SAFE® optično in zvočno opozori voznika. Če se voznik ne odzove, lahko sistem samodejno zmanjša hitrost vse do polnega zaviranja. Tako lahko prepreči nezgodo ali zmanjša njene posledice. PRE SAFE PLUS pa ima še dodatne naloge: Zaznavanje morebitnega trka v zadek, opozarjanje zadaj vozečih vozil, Zaviranje vozila do mirovanja pred trkom, preventivna zaščita potnikov, zaviranje v mirovanju po trku;

Namignili pa so tudi, da bo z vidika varnosti še večji korak narejen s prihodom novega razreda E, ki pride na trg prihodnje leto. Mi smo nekatere od teh sistemov že videli, ko nas je Mercedes-Benz pred meseci povabil, da si ogledamo novitete novega razreda E.

slovenijo-so-obiskali-mercedesovi-amg-misicnjaki-1446900664

slovenijo-so-obiskali-mercedesovi-amg-misicnjaki-1446900665

slovenijo-so-obiskali-mercedesovi-amg-misicnjaki-1446900667

slovenijo-so-obiskali-mercedesovi-amg-misicnjaki-1446900669

slovenijo-so-obiskali-mercedesovi-amg-misicnjaki-1446900899

slovenijo-so-obiskali-mercedesovi-amg-misicnjaki-1446900900

Zadnje in najslajše pogavlje danšanjega dne pa je bil preizkus športnosti in dirkaških veščin mercedesovih AMG vozil. Priznati moramo, da nas je najbolj s svojo odzivnostjo, neposrednostjo, vozni dinamiko  in zvokom navdušil Mercedes-Benz CLA 45 AMG shooting brake orange at edition. Fenomenalen ropot je proizvajal tudi malo višji GLA 45 AMG, prezreti pa ne moremo niti razreda C z oznako 450, ki ni čistokrvni AMG, toda moč je vozniku kljub temu na voljo ob vsaki stotinki pospeševanja.

slovenijo-so-obiskali-mercedesovi-amg-misicnjaki-1446900652

Za natančnejše občutke je bilo premalo časa, saj smo bili časovno omejeni, vendar lahko dogodek pospremimo z naslednjimi mislimi:

- GLE 63 AMG je mogočen avtomobil in takšen motor mu nedvomno ustreza, saj poleg pospeškov ponuja tudi izjemen zvok;

- kupec ima, poleg serijskega zvočnega sistema, na voljo tudi profesionalne sisteme kot so Bang & Olufsen BeoSound AMG,  Harman Kardon® Logic 7® za prostorski zvok in Burmester Audio Systeme in prav vse naštete smo našli v današnjih testnih primerkih;

- razred G je pravi surovež in terenska legenda, zato ni prav, da ga vozi družina Kardashian, ki pa zagotovo ne bo izkoristila niti 0,5% njegovih zmogljivosti... no ja, najbrž ne bodo prišli do 1% tistega, kar smo izkusili mi, kar je prava škoda;

- mercedes-benz CLA 45 AMG shooting brake je fantastičen, čeprav ne moremo niti mimo razreda C 450, ki je sicer nekoliko bolj uglajen, a zvok turbinskega šest valjnika in nenazadnje 362 konj ter manj kot 5 sekund do 100, njegovo uglajenost postavi ob bok športnosti;

- komaj čakamo, kaj bo prihodnje leto ponudil novi razred E;

Fotozgodba:

GALERIJA

  • Foto: http://AvtoArena.si

AKTUALNO