ŠKODA Octavia: predstavila se je četrta generacija

  • 12.11.2019
  • Anže Berlič
#

Nova ŠKODA Octavia je daljša in širša od predhodnice, s tem pa ponovno postala ena izmed največjih avtomobilov v svojem razredu. Tokrat bo na voljo tudi priključno-hibridna različica.


ŠKODA Octavia v marsičem sledi nedavno nazaj predstavljenemu Volkswagen Golfu. 'Češki' predstavnik je še dalje uvrščen v višji kompaktni razred in ima po novem še več, kor kadarkoli do zdaj. Tako imenovani liftback, oziroma limuzina je od prehodne generacije daljša za 19 mm in širša za 15 mm. Skupna dolžina tako znaša še konkretnih 4689 mm, širina pa 1829 mm. Combi, oziroma karavanska različica, je od predhodnice daljša za 15 mm in je zdaj enako dolga kot limuzina.

skoda-octavia-predstavila-se-je-cetrta-generacija-1573553088

Daljša razdalja morda ne bo po godu tistim, ki z Octavio večino časa preživijo v mestu, bo pa zaradi tega razveselila vse tiste, ki cenijo dodaten prtljažni prostor in prostor v potniški kabini. Limuzina ima zdaj za 600 litrov prtljažnega prostora, Combi pa za kar 640 litrov. Povečal se je tudi prostor za kolena potnikov v drugi vrsti.

Tako imenovani 'štirje žarometi' so se poslovili, novinka pa zopet prinaša klasične enodelne žaromete, ki so ožji in na voljo z matrično-LED tehnologijo. Stranski profil ostaja skoraj enak, z nekaj novimi dizajni 19-palčnih platišč in tremi svežimi vznemirljivi barvami zunanjosti, kot so Crystal Black, Lava Blue in Titanium Blue. Poleg tega si bo mogoče omisliti še Chrome in Dynamic paketa zunanjih karoserijskih dodatkov.

skoda-octavia-predstavila-se-je-cetrta-generacija-1573553093

V notranjosti hitro opazimo, da je mnogo novosti, ki smo jim bili priča pri predstavitvi novega Volkswagen Golfa, našlo svoje mestu tudi v novi Octavii. Armaturna plošča je povsem spremenjena, predhodno vgrajen zaslon na dotik, pa je zamenjal zaslon v stilu tabličnega računalnika. Z novo Octavio je prišel tudi dvokraki multifunkcijski volan, s katerim bomo lahko upravljali 14 različnih funkcij v avtomobilu. Na voljo bo celo do 5 izhodov USB-C.

Motorna ponudba nove Octavie bo takšna kot pri novem Golfu. 1,0-litrski trivaljni bencinski TSI motor bo razvil 110 konjskih moči, pri katerem bo na voljo tudi blago-hibridna različica. 1,5-litrski 4-valjni TSI bencinski motor bo imel 150 konjskih moči, ki je prav tako lahko v obliki blagega hibrida. Ob lansiranju bo najmočnejša bencinska Octavia opremljen z 2,0-litrskim TSI bencinskim motorjem s 190 konjskimi močmi in 6-stopenjskim samodejnim menjalnikom DSG. Dizelske motorje zastopa 2,0-litrski TDI, ki bo na voljo s 116, 150 ali 200 konjskimi močmi. 1,5-litrski TSI G-TEC bo deloval na stisnjen zemeljski plin (CNG), ki bo pridelal 130 konjskih moči.

skoda-octavia-predstavila-se-je-cetrta-generacija-1573553090

Novost pri Ocatvii je priključni hibrid. Skupna moč bo znašala 204 konjske moči, zagotovila pa jih bosta 1,4-litrski bencinski motor in elektromotor. Celoten sistem sestavlja še 6-stopenjski menjalnik DSG in baterija s kapaciteto 13-kWh. Električne energije bo tako dovolj za 55 kilometrov dolgo pot. Zaradi baterije, se zmanjša prtljažni prostor na 450, oziroma 470 litrov, pri Combi različici. Prvo bo prišla v prodajo Combi različica, ker je tudi bolj priljubljena, sledila pa bo še liftback različica. Modela Scout in RS se nam bosta pridružila v prihodnjem letu.

 

GALERIJA

  • Vir: http://ŠKODA
  • Foto: http://ŠKODA

AKTUALNO