Škoda Kodiaq - predstavitev in cene novega modela

  • 11.04.2017
  • Anže Berlič
#

Škoda Kodiq predstavlja novega športnega terenca, namenjen odkrivanju novih terenov, tako privatnih, kot poslovnih. Zasnova je funkcionalna in praktična, s kopico pametnih »simply clever« rešitvami. Pri tem je novinec v Škodini modelski paleti resnično močan kot medved: z njim bo znamka postala še privlačnejša – za to bo poskrbel s svojo zasnovo, markantnim dizajnom in kot prvi Škodin model, ki je po želji lahko ves čas povezan s spletom, kar zagotavlja še več udobja, varnosti in informacij v realnem času.

skoda-kodiaq-predstavitev-in-cene-novega-modela-1491927534

Vse linije Škode Kodiaqa so jasne, natančne in ostro začrtane – to velja še zlasti za markantno, močno spodrezano ramensko linijo. Na sprednjem delu dvojne vodoravne linije simbolizirajo varnost in moč. Široka, tridimenzionalno oblikovana mreža hladilnika deluje mogočno in zrcali robustni značaj vozila. Nizka, klinasto oblikovana žarometa se stekata v mrežo hladilnika in Škodi Kodiaqu dajeta jasno prepoznaven videz. Pri tem po dve povsem skupaj nameščeni luči ustvarjata vtis, da ima vozilo štiri oči. Posebnost žarometov je kristalasta struktura, ki je značilna tudi za druge elemente, kot so na primer zadnje luči.  Ob pogledu od strani, dolga medosna razdalja in kratka previsa dajejo slutiti, kako prostorna je notranjost. Kolesna ohišja so nekoliko oglata, kar je ključni element oblikovne zasnove športnih terencev pri znamki Škoda. Zadnje luči so serijsko zasnovane v LED-tehnologiji in v značilnem slogu znamke povzemajo obliko črke C. Na voljo je 11 barv lakov – tri univerzalne in osem kovinskih. Kupci poleg tega lahko izbirajo med tremi izvedbami – Active, Ambition in Style – z različnim videzom montažnih delov.

skoda-kodiaq-predstavitev-in-cene-novega-modela-1491927543

Škoda Kodiaq se s svojimi merami uvršča med največje predstavnike kompaktnega segmenta. Dolg je 4.697 mm, širok 1.882 mm in (vključno s strešnimi letvami) visok 1.676 mm. Medosna razdalja meri 2.791 mm. Prepričajo tudi vzvojna togost, natančnost izdelave, udobje vzmetenja in naletna varnost. Zaradi dovršene aerodinamične oblike znaša količnik zračnega upora pri novem velikem SUV le 0,33.

skoda-kodiaq-predstavitev-in-cene-novega-modela-1491927473

V značilnem Škodinem slogu se novi model ponaša z izjemno prostornostjo: Škoda Kodiaq je le 30 mm daljši od Škode Octavie, vendar ima za segment športnih terencev nadpovprečno veliko notranjost. Pri tem se njena zasnova zgleduje po markantnem videzu zunanjosti: armaturni plošči dajejo svojstven pečat dvojne linije, njen sprednji del je oblikovan izrazito tridimenzionalno. Za notranjost so značilni poudarjeno navpični elementi, kot so štiri velike prezračevalne šobe. Velik zaslon deli armaturno ploščo na dva enakovredna dela za voznika in sovoznika. Volan je na voljo v različnih izvedbah – naročiti ga je mogoče celo z ogrevanim volanskim obročem. Tudi opcijska 3-conska klimatska naprava Climatronic z ločeno upravljalno enoto za zadnji del potniškega prostora je element, ki je pogosto v ponudbi le v višjih avtomobilskih razredih. Sprednja sedeža sta lahko opremljena s številnimi komfortnimi funkcijami. Po želji sta na voljo s sistemom ogrevanja, sistemom prezračevanja in stikali za električno nastavljanje (s pomnilniško funkcijo). Tudi zadnja sedežna klop Škoda Kodiaqa je izjemno prilagodljiva: zložljiva je v razmerju 60 : 40, poleg tega pa je serijsko pomična v vzdolžni smeri (za 18 cm) in ima individualno nastavljiv naklon naslonjala. Opcijsko sta v tretji vrsti lahko vgrajena dva dodatna sedeža – Kodiaq je prvi Škodin model s sedmimi sedeži. Ponudba poleg serijskih tekstilnih sedežnih prevlek vključuje tudi kombinacijo tkanine in usnja, usnjene prevleke in prevleke iz alkantare. Dekorativni elementi so na voljo v petih izvedbah. Z opcijsko ambientno osvetlitvijo v temi notranjost vozila dobi izrazito individualen pečat. Osvetlitev je integrirana v vratne letve, izbirati pa je mogoče med desetimi barvami.

skoda-kodiaq-predstavitev-in-cene-novega-modela-1491927531

S prostornino od 720 do 2.065 litrov (pri podrti zadnji sedežni klopi) ima Škoda Kodiaq največji prtljažnik v svojem razredu. Če je športni terenec opremljen z opcijskim sovoznikovim sedežem z vodoravno poklopnim naslonjalom, je vanj mogoče zložiti celo predmete z dolžino do 2,80 m. Opcijsko je v ponudbi električni pokrov prtljažnika, ki ga je mogoče odpirati in zapirati tudi z gibom z nogo ali s tipko v notranjosti vozila.

skoda-kodiaq-predstavitev-in-cene-novega-modela-1491927490

Pri Škodi kupci za svoj denar vedno dobijo nekoliko več avtomobila. To potrjujejo tudi številne "simply clever" rešitve, s katerimi je Škoda Kodiaq nadvse praktično zasnovano vozilo, ki dan za dnem skrbi za več udobja. Kot primer velja izpostaviti zaščitno letev za robove vrat: ta se s pomočjo prednapetih vzmeti pri odpiranju vrat samodejno pomakne navzven in prepreči, da bi voznik in sopotniki s trdim kovinskim robom vrat udarili ob steno garaže ali ob sosednji avto. Pri zapiranju vrat se letev samodejno znova pospravi. Ta domiselna rešitev preprečuje praske in udrtine na lastnem in tudi na sosednjem vozilu. Opcijsko je prvič pri Škodi mogoče naročiti tudi električno otroško blokado za zadnja vrata, sistem ICC (In-Car-Communication) in vzglavnike, ki otrokom omogočajo, da v vozilu lahko udobno spijo. V celoti Škoda Kodiaq ponuja več kot 30 "simply clever" rešitev, med katerimi jih je sedem na voljo prvič.

skoda-kodiaq-predstavitev-in-cene-novega-modela-1491927488

Škodin veliki SUV prihaja na ceste s široko paleto asistenčnih sistemov – številni med njimi so bili doslej v ponudbi le v višjih avtomobilskih razredih. Nekateri so na voljo serijsko, druge pa je kot dodatno opremo mogoče naročiti posamično ali tudi v paketih. Inovacija v ponudbi je asistenca za manevriranje s prikolico Trailer Assist: ko Škoda Kodiaq vleče prikolico, sistem pri počasni vzvratni vožnji samodejno vrti volan. Poleg tega nova zavorna asistenca za manevriranje Manoeuvre Assist med vzvratno vožnjo samodejno zavira, če za vozilom zazna oviro. Sistem je krmiljen z dodatno funkcijo zadnjih parkirnih senzorjev. Tudi sistem Area View je novost v ponudbi znamke: s pomočjo kamer s širokokotnimi objektivi, ki so vgrajene na sprednjem in zadnjem delu vozila ter v ohišjih zunanjih ogledal, je na zaslonu v sredinski konzoli lahko iz različnih zornih kotov prikazana neposredna okolica vozila. Med drugim so mogoči virtualni prikaz iz ptičje perspektive in 180-stopinjske slike območja pred in za vozilom. V nepreglednih situacijah in na zahtevnejših terenih je tako vožnja enostavnejša. Serijska asistenca Front Assist z mestno funkcijo zaviranja v sili lahko z radarjem zazna nevarne situacije pred vozilom, ki vključujejo pešce ali druga vozila. Pri nevarnosti trčenja asistenca opozori voznika in po potrebi začne zavirati z delno oz. polno močjo. Mestna funkcija zaviranja v sili je aktivna pri hitrosti do 34 km/h. Poleg sistema Front Assist je kot dodatno opremo mogoče naročiti še sistem za intuitivno zaščito pešcev Predictive Pedestrian Protection. Tudi sistem za avtomatsko uravnavanje razdalje ACC je radarsko podprti sistem. Vozniku Škode Kodiaqa pomaga pri ohranjanju izbrane hitrosti in želene razdalje do spredaj vozečega vozila. Za večjo varnost je z asistenčnimi sistemi poskrbljeno tudi pri ohranjanju smeri na voznem pasu (Lane Assist), menjavi voznega pasu (Blind Spot Detect z radarjem na zadku vozila) in vzvratnem izvozu s parkirnega mesta (Rear Traffic Alert). Če je Lane Assist vgrajen skupaj s sistemom za avtomatsko uravnavanje razdalje ACC in menjalnikom DSG, je kot dodatna funkcija na voljo še asistenca za zastoje Traffic Jam Assist. Ta v počasnih kolonah samodejno vzdržuje hitrost in zavira. Poleg tega funkcija za ohranjanje smeri do hitrosti 65 km/h ohranja vozilo na voznem pasu.

skoda-kodiaq-predstavitev-in-cene-novega-modela-1491927471

Nove, napredne in inovativne mobilne spletne storitve odpirajo povsem nove možnosti na področju navigacije, nudenja informacij in razvedrila. Obenem opcija Škoda Connect prinaša več udobja z oddaljenim dostopom do vozila in zagotavljanjem pomoči v primeru nezgode ali okvare. Ponudba Škoda Connect vključuje dva paketa storitev. S paketom Infotainment Online je uporabnikom na voljo več informacij in navigacijskih podatkov v realnem času. Paket Care Connect omogoča oddaljeni dostop do vozila, poleg tega pa je vozniku po potrebi hitro zagotovljena pomoč. Najpomembnejša storitev v sklopu paketa Care Connect je storitev Klic v sili (Emergency call oz. eCall). Povezava s centrom za klice v sili se samodejno vzpostavi, v primeru hujše prometne nesreče (aktivirajo se varnostne blazine). Storitev je kot del paketa Care Connect na voljo serijsko. Dodatno sta v paket vključeni še funkcija obveščanja v primeru lažjih nezgod in okvare ter storitev Proaktivni servisni kontakt. Če je ta aktivirana, se pred servisnim terminom vsi potrebni podatki pravočasno posredujejo izbrani servisni delavnici. V sklopu paketa Care Connect je poleg tega omogočen oddaljeni dostop do vozila.

Multimedijski sistem Swing s 6,5-palčnim zaslonom je na voljo serijsko. Nadgraditi ga je mogoče z Bluetooth vmesnikom za povezavo s pametnim telefonom ter z opcijo Škoda SmartLink. SmartLink podpira standarde Apple CarPlay, Android Auto in MirrorLinkTM, ki omogočajo, da se mobilne naprave povežejo z vozilom. Ko uporabnik priključi svoj telefon na USB-vmesnik, se na zaslonu multimedijskega sistema odpre ustrezno okolje. Opcijski multimedijski sistem Bolero ima visokoločljivostni 8,0-palčni zaslon na dotik.

skoda-kodiaq-predstavitev-in-cene-novega-modela-1491927514

Ob začetku prodaje Škode Kodiaqa bo v paleti motorjev pet pogonskih agregatov: dva motorja TDI in trije motorji TSI z gibno prostornino 1,4 in 2,0 litra ter z razponom moči od 92 kW (125 KM) do 140 kW (190 KM). Tako dizelska motorja kot tudi vsi trije bencinski motorji imajo turbopolnilnik in sistem direktnega vbrizgavanja goriva, poleg tega pa izpolnjujejo določila emisijske stopnje EU6. Pri vseh motorjih sistem start-stop, regeneracija zavorne energije in zmogljiv toplotni management zagotavljajo, da poraba goriva kljub veliki moči ostaja nizka. Motor 2.0 TDI je na voljo v dveh zmogljivostnih različicah. Prva razvije moč 110 kW (150 KM) in navor 340 Nm. Najmočnejša izvedba v ponudbi prepriča s 140 kW (190 KM), na ročično gred pa prenaša navor, ki znaša kar 400 Nm. Osnovni motor TDI se na 100 km v povprečju zadovolji s 5,0 litra dizelskega goriva (emisija CO2 131 g/km). Z močnejšim dizelskim motorjem veliki SUV pospeši od 0 do 100 km/h v 8,6 sekunde, najvišja hitrost pa znaša 210 km/h. Paleto bencinskih motorjev sestavljajo dva 1,4-litrska motorja TSI in en 2,0-litrski motor TSI. Osnovna različica kompaktnega štirivaljnika razvije moč 92 kW (125 KM) in navor 200 Nm. Poraba po kriterijih NEVC znaša 6,0 l/100 km, kar ustreza emisiji CO2 140 g/km. Zmogljivejši 1,4-litrski TSI razvije moč 110 kW (150 KM) in navor 250 Nm. Opremljen je s sistemom ACT (Active Cylinder Technology), ki pri majhni obremenitvi in nizkem številu vrtljajev izključi drugi in tretji valj. Pri najmočnejšem bencinskem motorju, 2,0-litrskem TSI, za visoko učinkovitost skrbi nov postopek zgorevanja. Moč znaša 132 kW (180 KM), navor pa 320 Nm.

skoda-kodiaq-predstavitev-in-cene-novega-modela-1491927441

Škoda Kodiak je na voljo z različnimi tehnologijami za prenos moči. Glede na izbrani motor je opremljen s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom ali 6- oz. 7-stopenjskim menjalnikom DSG. 7-stopenjski samodejni DSG menjalnik DQ500 je pri Škodi na voljo prvič. Gre za različico, ki je zasnovana za močne motorje z navorom do 600 Nm. Menjalnik DSG ima zelo kompaktno konstrukcijo in omogoča izjemno hitro in udobno prestavljanje. Pri večini motorjev je mogoče naročiti pogon 4×4 z elektronskim uravnavanjem.  Z njim so zagotovljene bistveno večja vlečna sila, večja stabilnost in večja varnost med vožnjo – tudi na neasfaltiranih cestah. Osrednja komponenta pogona 4×4 je elektronsko uravnavana lamelna sklopka. Sistem štirikolesnega pogona deluje inteligentno in hitro. Njegov krmilnik nenehno izračunava, kolikšen je idealni pogonski moment za zadnjo premo, zaradi predkrmiljenja, ki je odvisno od vozne situacije, skorajda ne prihaja do izgub vlečne sile. V fazah brez dodajanja plina ali pri manjši obremenitvi je vozilo gnano samo preko sprednje preme, s čimer je zagotovljeno varčevanje z gorivom.

Osnovna izvedenka Škode Kodiaq, z 1.4 TSI agregatom in Active nivojem opreme stane 20.990 €, najdražji je Kodiq s Style nivojem opreme, 2.0 TDI agregatom, DSG menjalnikom in štirikolesnim pogonom in stane 35.495 €. 
 

GALERIJA

  • Vir: http://Škoda
  • Foto: http://Anže Berli?

AKTUALNO