Škoda fabia z milijon kilometri

  • 05.07.2013
  • Uredništvo
#

Škoda fabia z 1,9-litrskim TDI-motorjem z močjo 74 kW (101 KM), izdelana leta 2000, je dosegla milijon kilometrov! Njen lastnik, Peter Kirchhoff, iz mesta Sprockhövel blizu Wuppertala, je ta trenutek dolgo časa načrtoval vse do zadnje podrobnosti: včeraj je s svojo Fabio prispel do Škodinega muzeja v Mladi Boleslav. Z veliko natančnostjo se je na števcu prevoženih kilometrov prikazala magična številka 999.999. Na zgodovinskem kraju so Kirchhoffa pozdravili Škodini predstavniki ter mu čestitali, z njim pa so bučno slavili tudi številni nemški ljubitelji češke znamke, ki so ga spremljali na poti.

Začelo se je 3. julija 2000

»Ko sem jo prevzel, je bila na števcu prevoženih kilometrov prikazana številka enajst,« se spominja Peter Kirchhoff. Od takrat naprej je diplomant ekonomije beležil vsak kilometer in vsak cent, ki ga je porabil za avto. »Takrat se mi niti sanjalo ni, da bo moj avto dosegel številko milijon – in to natanko 13 let po nakupu,« smeje razloži.

Peter Kirchhoff je s svojo Fabio mejo 500.000 kilometrov dosegel julija 2007. V tistih sedmih letih je bila Fabia njegova zanesljiva partnerica: »Celo po prevoženih pol milijona kilometrov je imel avto še vedno svojo prvo izpušno cev,« je povedal Kirchhoff. »Nikoli me ni skrbelo, da s tem avtomobilom ne bi uspešno opravil tehničnega pregleda! Okvare? Ne v tem avtu!«

skoda-fabia-z-milijon-kilometri-1373025628

Na vesti obstala zgolj enkrat, zaradi poroznega kabelskega snopa

Servisni svetovalec Matthias Lütkhoff: »Avto je v svoji prvotni formi. Izpušna cev, motor, sklopka in menjalnik so še tovarniško vgrajeni deli. Vozilo je to neverjetno število prevoženih kilometrov doseglo zaradi rednega vzdrževanja,« razloži Lütkhoff in z nasmeškom doda: »Sedaj smo z vsakim vijakom že stari znanci.« Da bi na tehničnem pregledu 1. julija vse šlo kot po maslu, so na pooblaščenem servisu v Hammu zamenjali zavorne kolute in zavorne obloge. In res je Fabia pregled opravila brez težav.

Komaj čaka novo generacijo fabie

Ko bo na trgu predstavljena tretja generacija Škode Fabie limuzine in ko bo Peter Kirchhoff prejel novi model, želi svojo Fabio, ki je postala del avtomobilske zgodovine, podariti Škodinemu muzeju v Mladi Boleslav.

skoda-fabia-z-milijon-kilometri-1373025631

  • Vir: http://Škoda
  • Foto: http://Škoda

AKTUALNO