Sedemsedežni lev Peugeot 5008

  • 22.04.2012
  • Žane Kurent
#

PLUSI

  • motor
  • počutje v drugi sedežni vrsti
  • oblika

MINUSI

  • menjalnik
5008 je avtomobil, ki bo prepričal marsikatero družino, ki potrebuje prostornejši avtomobil.

Peugeot 5008 je prišel na slovenske ceste že leta 2009. Čeprav je od tega sedaj že tri leta, je njegov videz še vedno trendovski, tako da lahko z mirno vestjo zapišemo, da zanj »lepotna operacija« še ni potrebna. Toda s prihodom Peugeota 208 in limuzinske petstoosmice, ki narekujeta novo Peugeotovo podobo, je zgolj vprašanje časa, kdaj bodo nova »ličila« nanesli tudi nanj.

Peugeot 5008 je bila nuja na francoski prodajni paleti. Njegovemu predhodniku, sicer precej večjemu bratu 807, so se leta že dodobra poznala, saj je v salonih preživel skoraj desetletje! Kupci, pa so se raje obračali za »mlajšimi«. Tipično življenjsko.

sedemsedezni-lev-peugeot-5008-1340736598

Lev, ki smo ga prevzeli je kar čakal, da ga poženemo v dir. Vseh neučakanih 155 žrebetov pride odlično do izraza. Zaradi tega je 1.6-litrski THP, ki je plod znanja skupine PSA in BMW, odlična izbira. Ali je pravi za vas, pa boste ugotovili, če boste prikimali ob izjavi, da potrebujete bencinarja, »turbo« poskočnega, a vseeno varčnega, saj evro in pol za liter ni več drobiž. Na naši kombinirani vožnji je »popil« malenkost čez 8 litrov, kar se nam zdi sprejemljivo. Če pa boste družino pustili doma in se odpravili na pot sami, pa vam zagotavljam, da bodo takrat konjički nekoliko bolj žejni. Agregat namreč kar kliče k dinamični vožnji, vas pa bo on takrat še bolj prevzel.

Pospeševanje je zvezno, motor se pri višjih hitrostih ne muči, edini kar nas je zmotil, pa je menjalnik. Prestavna razmerja so sicer pravšnja, toda nenatančni vhodi in zračnost, dajejo vedeti, da menjalnik še zdaleč ni vrhunec izdelave.

sedemsedezni-lev-peugeot-5008-1340736705

Glede na to, da smo se vozili z enoprostorcem, bi moralo biti prostora dovolj. Zagotovo ne spada v razred največjih, toda svoj del delež ob Renaultu Scenicu ali »bratrancu« C4 Picasso-ju bo zagotovo deležen.

Naša testna izvedenka je na seznamu dodatne opreme vsebovala tudi dodatna dva sedeža. Tisti, ki si ne boste želeli, da bi tašča sedela z vami v avtomobilu, pa boste privarčevali 600 EUR. Ločena sedeža sta sicer ob neuporabi elegantno »pospravljena« v prtljažno dno, tako da zaradi dveh dodatnih sedežeih v osnovi ne boste prikrajšani pri prostoru.

sedemsedezni-lev-peugeot-5008-1340736707

Tudi »druga« vrsta 5008-ice ima svoje posebnosti. Sedeži so ločeni, pravtako pa se pomikajo vzdolžno, malenkost pa se da tudi popraviti naslon. Tako malenkostno, da bi lahko ta stavek tudi izpustili. Otroci pa bodo navdušeni tudi nad pladnom kot tudi nad vgrajenim senčnikom, ki bo z dodatno zatemnjenimi okni predstavljajo še večje udobje.

Hvalimo tudi udobje in pozicioniranje prednjih sedežev. Dostop do kontrol na sredinski konzoli z vozniškega sedeža je neotežen, pravzaprav se počutimo kot v pilotski kabini. S tem ne mislimo utesnjeno, toda samo oblikovanje, ki je slično Peugeotu 3008, nam daje to misel. In ko želim še pohvaliti dodatne »predalčke«, kot je tisti v drugi vrsti pod nogami, ali pa ogromen prostor pod naslonom za roke v prvi vrsti, se spomnim, da bom moral telefon imeti kar v žepu. Jih francozi nimate? Žal tisti majhen prostorček nad radiom ne bo dovolj, smo na žalost v dobi GSM zidakov.

GALERIJA

Ob nakupu srednjega velikega enoprostrca bi Peugeot 5008 moral biti eden od možnih finalistov. Tisti, ki se za tak avtomobil odloča, ga bo 5008-ica v nekaterih rečeh prijetno presenetila, v malenkostih pa tudi pustila nejevoljnega. Odločala bo seveda tudi cena. O trenutnih splošnih akcijah se pozanimajte na strani peugeot.si, kasneje pa se za testno vožnjo pozanimajte tudi pri našem priporočenem trgovcu Avtohiši Vič.

Varnostni test Peugeot 5008 - EURO NCAP - 5 zvezdic

  • Foto: http://AvtoArena.si

AKTUALNO