Sedaj tudi uradno BMW M5 (F10)

  • 16.06.2011
  • Žane Kurent
#

Velik, agresiven, čudovit. Pred vami je najbolj vroča nemška roba iz vrst BMW-ja. V teh dneh namreč poteka uradna predstavitev novega cestnega dirkalnika M5 (F10). O konceptu smo se že precej razpisali v preteklih člankih, kaj bistvenega pa uradno, proizvodnjo različico ni doletelo. Napadalen pogled, močno srce in aerodinamična silhueta odraža simbol športnosti bavarskega proizvajalca avtomoilov. Z bogato opremo in z najsodobnejšimi tehničnimi pripomočki sodi avtomobil v sam vrh ponudbe.

Pod pokrovom ga krasi 4,4-litrski osem valjnik, ki razvije 560 konjskih moči in 660 Nm navora. Sodeluje s sedem stopenjskim  M menjalnikom s tehnologijo dvojne sklopke, ki cestni dirkalnik M5 začene do stotice v vsega 4,4 sekunde. ?wmode=opaque"Dvestotico" pa doseže, še preden preštejemo do trinajst. V primeru paketa M Driver, se števec lahko zavrti celo do hitrosti 305 km/h! In če nadaljujemo stavek ter omenimo, da je povprečna poraba M "petice" na papirju 9,9 litra na 100 kilometrov, se lahko zgolj nasmehnimo.

GALERIJA

Poleg moči in hitrosti bomo rekli še eno o voznih lastnostih, oziroma o elektronskih pomagalah. Na voljo so namreč trije programi vožnje in sicer: Comfort, Sport in Sport Plus. Vgrajen je tudi M-specific Servotronic krmiljni sistem, zmogljive zavore in Active M diferencial. Pri slednjem je zadnji diferencial povezan z elektronskim nadzorom stabilnosti (DSC) preko FlexRay-a (tehnoogija z visoko pretočnostjo podatkov). Tako se se preko senzorjev konstantno zbirajo podatki, ki se prekalkulirajo in tako omogočijo najbolj optimalno lego na cesti.

  • Vir: http://BMW
  • Foto: http://BMW

AKTUALNO