Seat leon ST: predstavitev in cena

  • 18.03.2014
  • Žane Kurent
#
Pri razvoju novega leona ST nam je v celoti uspelo ohraniti dinamično bistvo seatovega oblikovanja. - Alejandro Mesonero, vodja oblikovanja

Po tri in petvratni različici je seat predstavil še prvo karavansko pri leonu, ki ima ime leon ST. Če je leon v prvi vrsti precej športni izdelek, smo ga tokrat spoznali še v družinski luči.

Seat leon ST je dolg 4,535 mm in tako daljši od petvratnika za 27 centimetrov. Temu primerno je večji prtljažni prostor, ki meri 587 litrov. Transport večjih predmetov je zelo olajšan, saj lahko zložimo zadnje sedeže, ali zgolj izkoristimo odprtino v njih, za mnogo daljše predmete pa zložimo še sovoznikov sedež. Drobnarije, ki ponavadi "dirkajo" po prtljaženm prostoru gor in dol, so sedaj varno pospravljene v prtljažno dno.

Velik poudarek pri novem leonu ST je oprema. Tako v paketu FR dobite sistem za dinamično upravljanje podvozja (DCC). Drive Profile omogoča vozniku, da karakteristiko krmilne podpore, dodajanja plina in menjalnika DSG prilagaja s tremi profili: eco, comfort in sport. Poleg tega je na voljo še četrti profil, ki si ga voznika nastavi povsem po svojih želja. Takšen sistem vključuje tudi progresivno krmiljenje, ki za počasno manevriranje potrebuje manj moči za vrtenje volana.

Leon ST tudi s štirikolesnim pogonom 4Drive

Novost v ponudbi je tudi sistem za avtomatsko uravnavanje razdalje (ACC). Radarski temopomat vzdržuje nastavljeno hitrost in nastavljeno razdaljo ter v prometu samodejno zavira in pospešuje. Ja, začetki samodejne vožnje!

seat-leon-st-predstavitev-in-cena-1395136897

LED žarometi tako spredaj kot zadaj

Zakaj govorim toliko o opremi? Predstavniki slovenskega seata so mnenja, da se bo veliko kupcev odločilo za višji paket opreme, tudi zato so pripravili posebne akcijske pakete imenovane Design. Tako lahko recimo za 750 evrov dobite čudovita 18" lita platišča, parkirne senzorje spredaj in zadaj, multimedijski sistem Media System Plus in strešno okno. Slednjega smo preizkusili tudi mi, ko smo se peljali po sončni Notranjski in svež zrak je še kako prijal.

Cene seat leona ST se gibajo med 14.990 in 23.463 evri. Bencinski motorji imajo med 63 kW (86 KM) in 132 kW (180 KM) moči, medtem ko se paleta dizelskih motorjev prične pri 66 kW (90 KM) in konča pri dvolitrskemu 2,0 TDI s 135 kW (184 KM).

GALERIJA

  • Foto: http://AvtoArena.si

AKTUALNO