Renault twizy - na spoznavni vožnji z električnim malčkom slovenske pameti

  • 03.09.2014
  • Žane Kurent
#
Vožnja s twizyjem je nora zabava, ki se konča ob nevihti. Renault twizy je namreč brez oken.

Danes sem obiskal Kemijski inštitut v Ljubljani, kjer vodijo uspešen projekt električne mobilnosti v Sloveniji, CONOT. V ta namen je francoska znamka renault pripeljala tri svoja električna vozila: renault kangoo Z.E., renault zoe in renault twizy

prvi-vtis-renault-twizy-1409752136

Prva vožnja z renault twizyjem

Z električnim renault twizyjem sem se zapeljal nazadnje, saj je najbolj zanimiv električni model v renaultovi floti eko vozil. Da je velik posebnež lahk vidite s fotografij, saj je ozek in kratek, a kljub temu nudi vožnjo dvema osebama. Voznik sedi spredaj, bolj utesnjeno pa se bo počutil sovoznik na zadnjem sedežu. Ima par vrat, ki se dvignita navpično kot pri lamborghiniju. Radia nima, klimatske naprave pa ne potrebujete, ker nad vrati ni steklenih površin, zato smo imeli veliko srečo, da na dan testne vožnje ni deževalo, sicer bi potrebovali še nepremočljivo jakno.

prvi-vtis-renault-twizy-1409752145

Kljub temu, da je velik posebnež, ima še vedno klasičen volanski obroč. Levo od njega je menjalnik, od koder preko stikala nastavite položaj: D - vožnja, N - nevtralno, R -  vzvratno. Spustim še ročno zavoro, ki je pod volanom in pritisnem stopalko za plin.

prvi-vtis-renault-twizy-1409752140

Želim biti nežen, toda twizy je še vedno na istem mestu, zato ponovno preverim, ali sem ga pravilno vžgal. Vse je izgledalo OK, zato sem pritisnil na plin močneje. Twizy se rahlo premakne, nakar že nekaj metrov kasneje drviva po ljubljanskih ulicah. Prvi občutek je bil fenomenalen. Nekaj drugačnega in novega. Počutil sem se kot v gokartu, toda z višjo hitrostjo in na mestnih ulicah. Zavoro je potrebno pritisniti pravočasno, saj ne "zagrabi" tako kot pri običajnem avtomobilu.

prvi-vtis-renault-twizy-1409752139

Med vožnjo sem bil nasmejan do ušes, saj sem bil priča "konceptu" prihodnosti, ki je ponujal neizmerno zabavo. Izogibal sem se zgolj cestnih lukenj in posedlih kanalizacijskih pokrovov, saj vožnja čez njih ni najbolj udobna.

prvi-vtis-renault-twizy-1409752137

Po premlevanju prvih vtisov je bil čas za nadaljno razmišljanje. O tem, da je posebnež, ki obrača poglede, ni nobenega dvoma. Na voljo je z dvema elektromotorjema: renault twizy 45 omogoča vožnjo brez izpita za avto, saj ima moč omejeno na 4 kW (5 KM), hitrost pa na 45 km/h. V močnejši izvedbi ima twizy 13 kW (17 KM) ter največjo hitrost 80 km/h. Z enim polnjenjem lahko prevozi od 50 do 100 kilometrov, odvisno od vremenskih razmer in načina vožnje.

Renault twizy: plod slovenskega znanja

Elektromotor za renault twizy je v celoti razvila in ga tudi proizvaja slovensko podjetje Letrika iz Šempetra pri Gorici. Gre za asinhronski 15 kW elektromotor, ki uresničuje zahteve renaulta, kot so specifični navor, izkoristek, tesnenje in številne druge prilagoditve. 

Letrika že nekaj let tako v tujini kot na slovenskem trgu trži kit komplet, v katerem je nizkonapetostni električni motor skupaj s krmilnikom. Kit je namenjen samograditelje, ki želijo svoje avtomobile do mase ene tone predelati na električni pogon. Kit dandanes uporabljajo številni predelovalci po vsem svetu in tudi v Sloveniji vozi kar nekaj električnih vozil, v katerih je vgrajen nizkonapetostni pogonski sistem.

Več na letrika.si

prvi-vtis-renault-twizy-1409752138

V Sloveniji prodaja renault twizyja še ni stekla. Renault Slovenija namerava zagnati proces prodaje v prihodnjem letu, vendar je do tja še dolga pot. Za primerjavo: Renault twizy 45 stane v Franciji 7090 evrov (s subvencijo), zmogljivejši twizy pa 700 evrov več. Pozdravljamo tudi sistem najema baterije, ki stane v Franciji 50 evrov na mesec. Baterijski sklop je namreč najdražji del električnega avtomobila, zato se s sistemom najema znatno zniža nakupna cena vozila. S tem se tudi uporabnik reši skrbi zaradi starostnega zniževanja kapacitete baterij ali nedelovanja. 

GALERIJA

  • Foto: http://AvtoArena.si

AKTUALNO