Pri oplu se poslužujejo 3D tiskalnika

  • 26.08.2014
  • Uredništvo
#

Skupina strokovnjakov pod vodstvom inženirja virtualnih simulacij Sascha Holla v Rüsselsheimu že tiska orodja za vlivanje plastike za uporabo v oplovih tovarnah po vsej Evropi. Tovrstna, hitreje in ceneje izdelana orodja, so že v uporabi tudi v Eisenachu za izdelavo adama in adama rocks. Toda to je le začetek, saj oplovi strokovnjaki predvidevajo, da se bodo orodja izdelana s pomočjo 3D tiskanja v prihodnosti močno razširila. »V prihodnje bo vse več in več orodij 3D izdelave vključenih v produkcijske procese,« pravi Sascha Holl.

Irmscher lahko opel astro naredi še bolj športno in drzno

Za izdelavo adam rocks, avtomobila, ki bo septembra zapeljal med kupce, je bila s tehnologijo 3D tiskanja narejena šablona za izpis logotipa na stranski šipi. Za lažje in natančnejše nameščanje vetrobranske šipe se uporablja vodilo izdelano s pomočjo tehnike 3D tiskanja. Orodja iz 3D tiskalnikov so uporabljena tudi za namestitev kromiranega elementa na kljuko vrat in namestitev platnene zložljive strehe Swing Top. V tovarni v Eisenachu je trenutno v uporabi približno 40 tovrstnih šablon in elementov produkcijske podpore.

pri-oplu-se-posluzujejo-3d-tiskalnika-1409038687

Kako poteka 3D tiskanje?

Med 3D tiskanjem se plastika nalaga v plasteh debeline 0,25 mm. Uporabljena plastika je lahka, trdna in vsestransko uporabna. Votli deli in previsi so samodejno napolnjeni s polnilom, ki je kasneje odstranjena s specifičnim procesom čiščenja. »Proces je primerljiv izdelavi mostov in ograj,« pravi Holl. »Izbočeni, oziroma štrleči deli morajo biti podprti dokler se material ne strdi. Šele takrat se podporni okvir odstrani.«

3D tiskalnik bodo uporabili tudi pri razvoju drugih modelov

Tudi pri izdelavi opel onsignie in cascade se uporabljajo orodja izdelana s pomočjo 3D tiskanja. Postopoma bodo tovrstna orodja uporabljena tudi pri izdelavi drugih oplovih avtomobilov. Nova corsa, vivaro in mokka s tekočih trakov v Zaragozi bodo na primer, od konca letošnjega leta, prav tako izdelani s pomočjo orodij izdelanih s pomočjo 3D tiskanja. Njihovo vse večje število postavlja opel, skupaj z GM Group, na vodilno mesto na tem področju.

  • Vir: http://Opel
  • Foto: http://Opel

AKTUALNO