Posnetek Tesle, ki prikazuje kako avtonomni sistem zaznava promet

  • 01.12.2016
  • Andrej Jama
#

Ameriški proizvajalec električnih avtomobilov, Tesla Motors, je na spletu objavil posnetek, na katerem prikazujejo prihajajočo strojno in programsko opremo za vozila Tesla, ki bo omogočala še bolj učinkovito avtonomno vožnjo.

Ekipa je teslo zapeljala po kalifornijskih ulicah, na posnetek pa poleg kamere v kabini vključila tudi tri kamere vozila. Le-te prikazujejo kako okolico in druge udeležence v prometu vidi ter zaznava avtonomno vozilo, z namenom, da se ogne vsem oviram in varno pripelje na cilj. 

Kot je videti na posnetku, sistem uspešno razlikuje med objekti, ki so na in ob poti vozilu, kot tudi obcestne znake, oznake na cestišču, smer potovanja ostalih udeležencev v prometu itd.

Avtonomna vozila so v prihodnosti neizbežna

Morda se zdi avtonomna vožnja nevarna in tvegana, a pri Tesli napovedujejo, da so avtonomna vozila neizbežna, saj je človeški faktor kljub vsemu veliko bolj tvegan. Direktor Elon Musk je o novi avtonomni platformi Hardware 2, povedal, da gre za kombinacijo naprednih radarskih sistemov in kamer, ki vidijo predmete, ki jih človeško oko ne zazna.

Nova funkcija je nadgraditev obstoječega teslinega avtonomnega sistema Autopilot, ki trenutno že omogoča avtonomno vožnjo, a ni še popolnoma avtonomen, saj je trenutno v fazi zbiranja in obdelave podatkov. Kljub temu, da sistem že deluje, pa je razumljivo, da pri Tesli ne želijo hiteti z novo tehnologijo, dokler ne bodo prepričani, da je sistem popolnoma varen.

  • Vir: http://Vimeo, Inverse
  • Foto: http://Zajeta slika

AKTUALNO