Podjetje Tesla Motors bo morda kmalu zamenjalo ime in začrtalo nove smernice

  • 23.02.2016
  • Andrej Jama
#

Steve Jobs je vedel, da bo iPhone močno spremenil prihodnost podjetja, še preden je Apple prodal svoj prvi pametni telefon. Januarja 2007 je podjetje v svojem imenu spustilo besedo "Computer" in postalo enostavno Apple Inc. Še isti dan je Apple predstavil iPhone!

Podobno se bo morda zgodilo tudi s Teslo Motors, ki bi lahko iz imena izpustila besedo Motors in se podala v industrijo obnovljivih virov energije, kot izdelovalec naprav za shranjevanje energije.

Podjetje Tesla Motors dobilo domeno Tesla.com

Včeraj je podejtje Tesla Motors v svojo last dobilo domeno Tesla.com. Direktor Elon Musk se je na Twiterju zahvalil prejšnjemu lastniku, inženirju in oboževalcu Nikole Tesle, Stuju Grossmanu, ki je bil lastnik domene od leta 1992. Domena je sedaj preusmerjena na glavni spletni naslov Tesle Motors.

Po uspešni pridobitvi domene Tesla.com se ne bi čudili, če se bo Musk odločil skrajšati ime podjetja. Musk je namreč že lani na predstavitvi produktov Powerwall in Powerpack (pod blagovno znamko Tesla Energy) povedal, da bi rad spremenil ime podjetja in s tem razširil njihovo dejavnost tudi izven avtomobilske industrije.

podjetje-tesla-motors-bo-morda-kmalu-zamenjalo-ime-in-zacrtalo-nove-smernice-1456247851

Streteški premik podjetja

Jobs je leta 2007 pojasnil novo, krajše ime podjetja s citatom legendarnega hokejista Wayna Gretzkyja: "Drsam tja kamor bo šla ploščica, ne tja kjer je bila." Zagotovo odlična in povsem upravičena poteza, saj iPhone dandanes predstavlja 68 odstotkov Applovih prihodkov. Podobno pa bi lahko sprememba imena pomenila za Teslo, če se bodo odločili premakniti iz avtomobilske industrije bolj proti energetiki.

Bolj kot Teslin prevzem domene pa je tesline investitorje razveselil novi posel s podjetjem za distribucijo električne energije Kauai Island Utility Cooperative v kombinaciji z drugim Muskovim podjetjem Solar City, ki proizvaja sončne celice. Gre za enega največjih projektov v zgodovini Tesle in samo še potrjuje pravo investicijo v gradnjo nove Tesline Giga-tovarne v Nevadi.

Pri Tesli so povedali, da verjamejo, da bo produkcija izdelkov za hrambo energije predstavljala tretjino produkcije v Giga-tovarni. To ni zanemarljiv podatek, če povemo, da s tovarno nameravajo do leta 2020 izdelati toliko Li-Ionskih baterij, ki bi zadostile potrebam v svetu leta 2013.

Kljub temu, da spremeba imena ni magična tabletka, ki bi čudežno povečala poslovanje, bo zanimivo spremljati v kolikšni meri bo Tesla (ali Tesla Motors) zavila od avtomobilske industrije. Verjetno bo veliko več znano po prodajni uspešnosti težko pričakovanega Modela 3, za katerega bodo pri Tesli pričeli pobirati prednaročila že konec prihodnjega meseca. Pustimo se presenetiti...

  • Vir: http://businessinsider
  • Foto: http://Tumbenhaur (Wikipedia)

AKTUALNO