Peugeot 308 1.6 e-HDi 115 allure

  • 17.02.2014
  • Žane Kurent
#

Peugeot je v zadnjem obdobju postavil nekaj novih smernic na avtomobilskem trgu. S peugeotom 308 so naredili še korak dlje. Na novo so zasnovali notranjost, ki so jo poimenovali kar peugeot i-Cockpit. Sestavljena je iz volanskega obroča manjših dimezij, nad volan povzdvignjenih merilnikov in ogromnega 9,7'' zaslona na dotik, preko katerega upravljate celo klimatsko napravo. A pojdimo po vrsti.

peugeot-308-1-6-e-hdi-115-allure-1395672570

Peugeot je z novo tristoosmico ohranil ime prejšnje generacije in tako zaključil prenovo vseh modelov, ki se končajo na osem.  Na predstavitvi ob lansiranju modela v Sloveniji smo pohvalili zunanji izgled novega peugeota 308, toda zdi se nam, da si oblikovalci pri snovanju niso dali duška in so risali malo zadržano ter konservativno. Pri oblikovanju prejšnjih generacij so bili bolj drzni in so si upali iti dlje.

Značilnost sprednjega dela so športno oblikovani žarometi z vgrajenimi LED dnevnimi lučmi. S tovrstno tehniko so izdelane tudi zadnje luči, v katerih opazimo tri levje kremplje. Zadnji del avtomobila je precej pompozen, saj je zgornji del odbijača dokaj visok, kar diši po agresivnosti in športnem izdelku. GTI izvedenka bi lahko izgledala zelo hudobno! Koncept 308 R smo pa tako že videli.

Pomembna novost novega peugeota 308 je notranjost. Oblikovalci so imeli težko nalogo, saj so odstranili večino gumbov in jih zamenjali z ogromnim zaslonom na dotik. Preko slednjega upravljamo praktično celotno vozilo. Reguliramo temperaturo, upravljamo glasbo in mobilnik ter nastavljamo varnostne in asistenčne pripomočke. Ostane samo še ločen gumb za glasnost.Toda roko na srce, raje bi videli kakšen gumb več zavoljo varnosti, saj nižanje/višanje temperature pri večjih hitrostih za voznika ni preveč zabavno.

Kaj pa udobje? Sedi se prijetno in komfortno. Sedeži so udobni, tako kot splošno počutje v vozilu. Del t.i. nove notranjosti prihodnosti, ki jo peugeot imenuje i-Cockpit, je tudi majhen volanski obroč, ki smo se ga hitro navadili in omogoča enostavno vodljivost. Del prenove so še lično oblikovani merilniki. Njihova posebnost je zrcalno obrnjen obratomer, simetričnen z merilnikom hitrosti.

Zvočni sistem Denon z nizkotoncem stane 550 evrov

Vedno sem oboževal kvalitetno zvočno kuliso in peugeot je v partnerstvu z znamko JBL vedno poskrbel za privlačen zvok. Vendar tokrat v avtomobilu, kljub boljšemu ozvočenju na ceniku, oznake JBL nisem zasledil. Vgrajen je bil zvočni sistem Denon, ki pa je dvoboj proti JBL gladko izgubil.

GALERIJA

Kaj pa vožnja? Tudi ta nas je presenetila, saj se je avtomobil držal ceste kot mlad zaljubljen fant svojega dekleta. Zadek ni popustil pritisku višjih hitrostih in prečnega nagibanja ni bilo občutiti veliko. Podvozje je trše naravnano kot bi sicer pričakovali od peugeota, toda ko pride do ležečih policajev nekoliko popusti, zato je udobje vedno na mestu.

Varčen in odziven motor s sistemom start/stop

Ko beseda nanese na motor, večjega presenečenja ni. Vozili smo 1,6-litrsko prenovljeno različico dizelskega motorja s 115 KM s sistemom start/stop. Motor ne razočara: je poskočen in varčen. Potovalni računalnik nam je povprečno kazal porabo okoli 5,2 litrov.

Peugeot 308 1.6 e-HDi 115 allure
Cena vstopne različice: 14.990 EUR (peugeot 308 1.2 VTi 82)
 
Cena testne različice brez dodatne opreme: 21.360 EUR (peugeot 308 1.6 e-HDi 115 start/stop)
 
Dodatna oprema: alarmna naprava, sistem za nadzor mrtvega kota, panormarska streha CIELO, 18" platišča SAPHIR, dodatno temnjena stekla v drugi vrsti in zadnje steklo, paket za pomoč pri vožnji, HiFi sistem ozvočenja Denon, masaža prednjih sedežev + gretje, navigacijski sistem RT6, prostoročni vstop in zagon vozila, notranjost TEP/alcantara, kovinska barva
 
Cena testnega vozila skupaj z dodatno opremo: 27.230 EUR

 

  • Foto: http://AvtoArena.si

AKTUALNO