Peugeot 2008 DKR - Puščavski lev, ki si želi dakarske krone

  • 26.04.2014
  • Uredništvo
#

Da peugeot misli resno na dirkašni sceni, so dokazali z zmago na gorsko-hitrostni preizkušnji Pikes Peak, kjer je Sebastien Loeb s peugeotom 208 T16 brez težav pometel s tekmeci. Zato verjamemo, da peugeot z vnovičnim sodelovanjem na reliju Dakarju, hoče samo zmago. Za volanom peugeota 2008 DKR bosta Carlos Sainz in Cyril Despres.

peugeot-2008-dkr-lev-ki-si-zeli-dakarske-krone-1398535717

S tem namenom je razvojni oddelek Peugeot Sport moral že zelo zgodaj sprejeti eno temeljnih odločitev. Kakšen pogon naj ima ta tekmovalni avtomobil? Naj uporabijo pogon 4 x 4 ali pogon na en par koles? Določila pravilnika so takšna, da ta faktor pogojuje dva pomembna parametra avtomobila: "Opravili smo zelo natančno analizo prakse v vzdržljivostnem reliju. Zelo natančno smo ovrednotili adute različnih možnosti ter ubrali pristop, ki se zelo razlikuje od pristopa naših tekmecev. Ob upoštevanju sposobnosti prečkanja ovir in vožnje v pesku, ki jih ponuja pogon na dve kolesi, smo se na koncu odločili za to rešitev. To nam je omogočilo, da smo uporabili večja kolesa in predvideli večji hod nihanja vzmetenja". Neposredna posledica: 2008 DKR ima 37-palčne pnevmatike Michelin, ki v premeru merijo skoraj 94 cm!

peugeot-2008-dkr-lev-ki-si-zeli-dakarske-krone-1398535718

Na zadnji del tega bojevitega avtomobila je bilo precej enostavno umestiti slogovne poteze serijske izvedenke, sprednji del pa je bil trši oreh, je potrdil Michaël Trouvé, odgovorni za silhuete v Peugeotovem oblikovalskem oddelku: "Zaradi razlogov, povezanih s pogoji prečkanja ovir, s katerimi se naši vozniki srečujejo na športnih preizkušnjah, je vstopni kot zelo navpičen. To terja zelo kratek previs in zelo drugačen prednji sklop v primerjavi s serijsko izvedenko. Na srečo nam je tehnična ekipa resnično prisluhnila in je premestila določene elemente, ki bi nas lahko ovirali. Pustila nam je tudi nekoliko svobode, da smo lahko narisali takšen prednji del, ki bo čim bolj podoben izrazu serijskega avtomobila 2008."

  • Vir: http://Peugeot
  • Foto: http://Peugeot

AKTUALNO