Opozorilne in kontrolne lučke - jih poznate?

  • 02.11.2013
  • Žane Kurent
#

Pisali smo že o tem, kako lahko številne opozorilne in kontrolne lučke voznike zbegajo. Nekatera vozila jih imajo več kot 30, med katerimi vodi mercedes-benz razreda E z 41 opozorilnimi in kontrolnimi lučkami na zaslonu za volanom. Prav v številčnosti tudi tiči razlog v neznanju in nepoznavanju le-teh. Takšnih voznikov, ki ne poznajo vseh znakov, je v Veliki Britaniji kar 98 odstotkov. Kaj pa v Sloveniji?

Britanska raziskava o prepoznavanju kontrolnih lučk

Raziskovalni-razvojni center AMZS na Vranskem je oktobra opravil podobno študijo. 2745 slovenskih voznic in voznikov se je preizkušalo v znanju in ugotavljalo pomen posameznih opozorilnih in kontrolnih lučk. Končen razultat? Slovenci vsekakor bolje prepoznavamo opozorilne znake kot Britanci, saj "samo" 85-odstotkov Slovencev ni prepoznalo najpomembnejših.

 

Najboljše smo se izkazali pri kontrolni lučki za polnjenje akumolatorja, saj so jo prepoznali skoraj vsi sodelujoči v raziskavi (99%). Več težav je bilo pri indikatorju za sprednje meglenke (59%).

 
Opozorilo Rezultat prepoznavanja
Kontrolno lučko za tlak motornega olja je npr. poznalo 88% slovenskih voznikov, 
lučko za (previsoko) temperaturo hladilne tekočine je poznalo 94% slovenskih voznikov,
kontrolno lučko za polnjenje akumulatorja pa skoraj vsi sodelujoči v raziskavi (99%). 
Več težav so imeli slovenski vozniki s prepoznavanjem kontrolne lučke za delovanje varnostnih blazin. Ta znak je prepoznalo 86% voznikov, 14% pa jih je menilo, da znak kaže odpet varnostni pas
Znak za dinamično kontrolo stabilnosti vozila je poznalo 73% vprašanih voznikov; 11% jih je menilo, da znak kaže ABS zavorni sistem, prav tako 11% pa jih je menilo, da znak pomeni pomrznjeno cestišče
Slovenski vozniki so imeli težave tudi pri prepoznavanju znaka za samodiagnozo motorja znak je prepoznalo 73% voznikov; ena šestina voznikov je menila, da lučka prikazuje težave s tlakom motornega olja (8%) ali težave z nivojem hladilne tekočine (8%). 
Slovenski vozniki so imeli nekaj težav tudi s poznavanjem znakov za luči: indikator za sprednje meglenke je poznalo 59% voznikov, 36% jih je menilo, da gre za zadnje meglenke, majhen del vprašanih (1%) pa, da gre za dolge luči. 

Celoten rezulat študije si lahko preberete na strani AMZS.

  • Foto: http://Thinkstock, AMZS

AKTUALNO