Novi nissan qashqai​: vrnitev vodilnega v segmentu

  • 06.02.2014
  • Andrej Jama
#

Leta 2007 je Nissan na trgu predstavil prvi mestni crossover, ki se je prikupil 2 milijonoma kupcev, danes pa Nissan predstavlja njegovo prenovljeno različico.

Novi Qashqai je bil predstavljen med 3D digitalno mapping projekcijo socialnih medijev v Londonu, kjer je naznanil rojstvo druge generacije mestnih crossover vozil. Slike, ki predstavljajo najboljše tehnološke inovacije, je posredovalo več kot pet tisoč ljudi, ki predstavljajo reprezentativen vzorec voznikov vozila Qashqai z vseh koncev sveta. Te slike so združene ustvarile podobo čisto novega vozila Qashqai in tako svetu danes prvič razkrile njegov novi dizajn.

GALERIJA

Novi Nissan Qashqai je 49 mm daljši od sedanjega modela ter komaj zaznavno nižji in širši, kar mu daje vitek in uravnotežen videz. Kljub temu je ohranil stil mestnega crossover vozila, kompaktih dimenzij in dvignjen položaj za vožnjo. Zaradi posebnosti, kot je pokrov motornega prostora v obliki školjčne lupine, je videti elegantnejši, vendar pa v njem še vedno prepoznamo gene njegovega predhodnika.

Izdelava nissana qashqaija

Nissanova tehnologija Safety Shield sedaj vključuje tudi samodejno zaviranje v sili, sistem za ohranjanje voznikove pozornosti, sistem za prepoznavanje prometnih znakov ter številne druge pomembne funkcije, ki so vozniku v pomoč pri vožnji, medtem ko mu inteligentni sistem za pomoč pri parkiranju olajša manevriranje po mestu.

Test: Nissan qashqai

Vsi motorji so opremljeni s turbopolnilnikom za zmanjšanje prostornine, emisij in porabe goriva, hkrati pa ohranjajo odlično učinkovitost in najnižje emisije CO2 v tem razredu vozil, ki lahko znašajo tudi samo 99 g/km. K še večji učinkovitosti pripomore obsežen program zmanjševanja teže, katerega rezultat je znižanje teže nekaterih modelov za do 40 kg kljub dodajanju številnih elementov nove opreme.

Čeprav izvedenke s pogonom na prednji kolesi predstavljajo večino prodanih vozil na večini trgov, bodo na voljo tudi izvedenke s štirikolesnim pogonom ALL-MODE 4x4-i v kombinaciji s šeststopenjskim ročnim menjalnikom ali povsem novim menjalnikom Xtronic.

Novi Qashqai bo prvi prodajani model, zasnovan na novi platformi CMF (Common Module Family) zveze Renault-Nissan, ki bo kupcem zagotavljala izredno učinkovito delovanje vseh elementov, ki vplivajo na dobre vozne lastnosti.

Qashqai je bil zasnovan in konstruiran v Evropi za evropske kupce. Ustvarili so ga Nissanovi strokovnjaki iz Nissanovega evropskega oblikovalskega centra v Londonu in Nissanovih evropskih tehničnih centrov v Cranfieldu v Združenem kraljestvu in Barceloni v Španiji. Izdelovali ga bodo v Sunderlandu v Združenem kraljestvu.

Cena novega nissana qashqaija se bo gibala od 19.890 evrov za osnovni model z bencinskim 1,2-litrskim DIG-T šeststopenjskim motorjem (85 KW/115 KM) oz. 22.090 evrov za osnovni model z 1,5 dCi dizelskim motorjem.

  • Vir: http://Nissan
  • Foto: http://Nissan

AKTUALNO