Novi dacia duster: predstavitev in cene

  • 27.11.2013
  • Žane Kurent
#

Novi dacia duster je odločnejši kot še nikoli. Do sedaj je bilo v Sloveniji prodanih že 1500, kar je precej lepa številka za nizkocenovnega terenca. Da je cenovno ugodnejši se pozna marsikje, toda ne pri štirikolesnem pogonu, ki je nadvse odločen. Tudi zato se zanj odloči več kot 60 odstotkov kupcev.

novi-dacia-duster-predstavitev-in-cene-1385579726

Razlike med generacijama

Novi dacia duster ima prenovljeno masko in sprednja žarometa z dvojno optiko. Osvežili so ponudbo litih platišč in dodali strešni nosilec. Več sprememb je v notranjosti dusterja, kjer so prenovili armaturno ploščo, merilnike, vgradili kakovostnejše sedeže in zvišali raven funkcionalnosti: tipke za pomik stekel so na vratih, vgradili so tempomat, parkirne senzorje in poskrbeli za dve novi odlagalni površini. Prostornost prtljažnika ostaja enaka s 475 litri (1636 l) in dolžine 2,70 metra preko zložljivega sovoznikovega sedeža. ESP varnostni sistem za stabilnost vozila je sedaj vključeno v serijsko opremo, kot tudi štiri zračne blazine.

novi-dacia-duster-predstavitev-in-cene-1385579737

Dacia duster tudi na plin LPG

Poleg že preverjenih bencinskih in dizelskih motorjev prihaja v motorno paleto novinec - 1,2-litrski TCe turbo bencinar z 92 kW in 205 Nm. Na papirju povprečna poraba znaša 6,3 litrov na 100 kilometrov, medtem ko v zrak izpusti 145 g emisij CO2 na kilometer vožnje. Pri dacii poudarajo še preurejen prostor za motor, s čimer so zvišali raven neprepustnosti zvoka v potniško kabino.

Dusterjeve terenske zmogljivosti so presenetljive, kar sva se strinjala oba z inštruktorjem off-road vožnje na Vranskem. Velja pohvaliti povečan odmik od tal (210 mm), vstopni kot (29,3 stopinje), kot za prečkanje ovir (23 stopinj) in sestopni kot (34,9 stopinj). Pogon lahko preko vrtljivega gumba menjamo med vožnjo in sicer med dvokolesnim, avtomatskim (prilagajanje pogona do razmerja 50:50) in stalnim 4x4 pogonom, ki je priporočjiv za počasno vožnjo na izredno slabi podlagi. Pri vsem tem ima novi dacia duster krajšo prvo prestavo za terensko vožnjo v »prostem teku«.

Od 10.300 do 17.500 evrov

Cene dacie dusterja se niso spremenile kar pa ne moremo reči za garancijske pogoje. Omejitev 100.000 kilometrov ostaja, toda garancijska doba se je podaljšala s treh na sedem let.

GALERIJA

  • Foto: http://AvtoArena.si

AKTUALNO