Nova vozila uspešno prestala varnostne teste

  • 30.08.2012
  • Žane Kurent
#

Kar šest novih modelov se je udeležilo zadnjih varnostnih testiranj organizacije EuroNcap: audi A3, ford B-MAX, isuzu D-Max, kia cee’d, renault clio in volvo V40.

V B-segmentu vozil se je odlično odrezal Fordov manjši enoprostorec B-MAX. Dosegel je vseh pet zvezdic, predvsem zaradi številnih novih naprednih varnostnih sistemov, ki jih po novem zahtevajo strožja pravila. Eno izmed njih je AEB sistem oz. Active City Stop v Fordovem jeziku, kar v praksi pomeni, da se avtomobil nemudoma zaustavi v primeru možnosti trka pri manjših hitrostih.

Pet zvezdivc je dosegel tudi Volvo V40, ki je v svojem segmentu nesporen zmagovalec. Dobil je visoke ocene za varnost potnikov, pešcev in za moderne varnostne pripomočke, med katere sodijo zunanje zračne blazine, ki oblažijo trk s pešci oziroma kolesarji. V trenutku nesreče se namreč nad pokrovom motorja razpre zračna blazina, ki poskrbi za manjšo možnost resnejših poškodb. To poglavje varnosti je izredno pomembno, saj so v 14 odstotkov nesreč soudeleženi pešci.

Pet zvezdic za varnost so prejeli tudi audi A3, kia cee'd in renault clio, kar je povsem samoumevno, saj so takšne razultate prejeli že njihovi predhodniki.

nova-vozila-uspesno-prestala-varnostne-teste-1346317262

  • Vir: http://Euroncap
  • Foto: http://Euroncap

AKTUALNO