Nova škoda octavia je odvrgla tančico

  • 11.12.2012
  • Žane Kurent
#

Manjša različica škode superb oziroma še bolje, povečana različica novega rapida je dočakala svojo najavo pred svetovno javnostjo. Z novo obliko, kakršno sta povzela že škoda rapid in mestni citigo, jo danes prejema še nova škoda octavia. O njej smo zadnje mesece veliko pisali, jo spoznavali, tokrat pa jo lahko vidimo v vsej svoji podobi. Verjetno eden zadnjih bolj pomembnih avtomobilov v letošnjem letu, ki jih bomo predstavili za slovenski trg.

Nova octavia je v vseh pogledih večja

Poleg novega dizajna so pomembne novosti tudi zunanje mere avtomobila. Če vzamemo v roke meter bomo ugotovili, da je od predhodnice daljša za 90 mm, širša za 45 mm, za 108 mm pa je daljša medosna razdalja nove škode octavie. S tem smo pridobili na udobju in prostorni notranjosti, v kateri bo moč videti boljše in kakovostnejše materiale. Proti doplačilu je na voljo tudi panoramska streha in številna pomagala kot so napredni aktivni tempomat, asistent pri parkiranju, sistem za avtomatsko menjavanje dolgih in kratkih luči... Škoda z novo octavio očitno misli resno. Kako tudi ne, saj ima po njihovem zagotovilu najbolj prostoren prtljažni prostor v svojem razredu. Velik je kar 590 litrov.

Motorna paleta bo obsegala osem bencinskih in dizelskih motorjev zadnje generacije. Osnovni bencinski motor predstavlja 1,2-litrski TSI s 63 kW (86 KM) in s 77 kW (90 KM) moči, sledijo jima še večji 1.4-litrski TSI z 90 kW (122 KM) in najmočnejši 1.8-litrski TSI s 132 kW (180 KM). Ponudbo dizlov sestavlja 1.6-litrski  TDI z 81 kW (110 KM) in 77 kW (105 KM) ter 2.0-litrski TDI motorj s 103 kW (143 KM) in 130 kW (177 KM).

Serijsko bo menjalnik ročni 6-stopenjski, za bolj udobno vožnjo pa priporočajo avtomatski DSG menjalnik z dvojno sklopko. Škoda napoveduje še prihod štirikolesno gnane različice in najhitrejšo različico - octavia RS. Da ne pozabimo niti octavie combi za tiste, ki potrebujejo večji prtljažnik.

Kolikšna bo cena nove škode octavie še ni jasno, vemo pa njen prihod, ki je napovedan za sredi meseca marca 2013.

GALERIJA

  • Vir: http://Škoda
  • Foto: http://Škoda

AKTUALNO