Nokia namenila 100 milijonov dolarjev za razvoj inteligentnih avtomobilov

  • 13.05.2014
  • Andrej Jama
#

Nokia je ustanovila investicijski sklad v katerem so zagotovili 100 milijonov dolarjev (~72 milijonov evrov) kapitala za razvoj "avtomobilskega ekosistema" povezanih avtomobilov. Sklad imenovan Connected Car bo upravljala družba Nokia Growth Partners (NGP). Sklad bo sodeloval z Nokijino hčerinsko družbo HERE, ki se ukvarja z razvojem napredne katrografije in ostalih lokacijskih storitev.

Povezana vozila lahko na primer komunicirajo s prometno infrastrukturo in tudi drugimi povezanimi vozili. Tako voznika pravočasno opozorijo na ovire na njegovi predvideni poti in mu priporočijo alternativno pot. S tem se poveča pretočnost prometa in tudi varnost udeležencev v prometu.

Partner podjetja NGP, Paul Asel, je v svojem sporočilu za javnost zapisal: "Verjamemo, da vozila postajajo nova platforma mobilne tehnologije sorodna izkušnjam, ki smo jih pridobili pri mobilni tehnologiji."

Nokia je pred kratkim predstavila tudi svoj sistem HERE (prej poznan kot Nokia Maps). Gre za personalizirane karte, ki vozniku kažejo relevantne podatke (od zemljevidov, ažuriranih podatkov na cesti, prometa itd.), ki jih potrebuje za varno in čimbolj udobno vožnjo. Več o sistemu si lahko pogledate na spodnjem predstavitvenem videu:

Nokia je prav tako vložila veliko investicij v svoj sistem "mapiranja". Na avtomobile so, podobno kot Google, nastavili kamere in senzorje, ki zaznavajo okolico in kreirajo 3D zemljevide. Več v videu.

  • Vir: http://Nokia
  • Foto: http://Nokia

AKTUALNO