Neverjeten sistem zaviranja v sili pri Volvu

  • 26.01.2013
  • Žane Kurent
#

Volvo, vodilni avtomobilski proizvajalec na področju varnosti je zopet presenetil. Tokrat je lansiral zanimiv posnetek njihovega tovornjaka iz serije FH z vgrajenim opozarjanjem pred trkom in sistemom zaviranja v sili.

neverjeten-sistem-zaviranja-v-sili-pri-volvu-1359213280

Carl Johan Almqvist, vodja varnosti pri oddelku Volvo Trucks je dejal, da so se inženirji pred razvojem najprej vprašali, kje tiči resničen problem pri trkih v zadek. "Če si pozoren na promet, potem se nesreča ne bi smela zgoditi." Iz tega odgovora so izhajali pri reševanju problema.

Simulacija kritične situacije

Najprej opozorilo, nato ukrep

Novi varnostni sistem je opremljen z radarjem in kamero nameščenima v maski tovornjaka. Ko zaznata počasno premikajočo ali ustavljeno oviro pred seboj, začne v kabini voznika utripati opozorilna lučka. "Verjamemo, da je najboljša rešitev, da se izognemo nesreči, voznik sam. On najbolj pozna dane razmere na cesti, zato ga želimo v prvi fazi opozoriti naj reagira", pravi Almqvist. Če voznik še vedno ne ukrepa, se poleg rdeče utripajoče luči prižge še zvočni signal. Če voznik še vedno ne reagira, začne tovornjak rahlo zavirati in šele nato aktivira zavore v sili, ki tovornjak popolnoma ustavijo. "Na začetku želimo voznika zgolj opozoriti na nevarnost, v upanju, da se znova skoncentrira na vožnjo. Šele na neodzivanje na vse varnostne komponente, se aktivirajo zasilne zavore."

Evropa je določila, da morajo do novembra 2015 vsi novi tovornjaki že imeti tovrstni sistem zaviranja in opozarjanja.

Tovornjak je bil v času snemanja polno naložen s skupno težo 40 ton.

  • Vir: http://Volvo
  • Foto: http://Volvo

AKTUALNO