MINI Countryman Cooper SD ALL4 PARK LANE

  • 30.10.2015
  • Gregor Žvab
#

PLUSI

  • Image
  • Pogonski sklop
  • Podvozje

MINUSI

  • Prtljažnik
  • Cena
Osrednji zaslon in merilnik hitrosti sta nameščena v ogromnem krogu na armaturni plošči, njegov izgled pa, skupaj z okroglima zračnikoma, tvori silhueto, pozor, Miki Miške (in ne, nisem edini, ki je to opazil).

MINI je bil svoje čase sinonim za majhen, simpatičen avto, ki se je najbolje znašel v mestih, kjer je bil bolj smiseln okreten avto. Že v svoji prvi izdaji je postal pravi hit, enako pa se je ponovilo tudi z njegovim ponovnim rojstvom. Se je pa od takrat nekaj spremenilo, oz. bolje rečeno, prilagodilo trendom: MINI že nekaj časa več ni mini. Je pa iz preteklosti ohranil nekaj drugega, svojo simpatičnost. Tudi v povišani, razširjeni, dvignjeni in podaljšani različici Countryman.

mini-countryman-cooper-sd-all4-park-lane-1446163463

Tokrat smo preizkusili najmočnejšega dizla z oznako SD, štiri kolesnim pogonom ALL4, ki je bil oplemeniten z dodatki posebne serije Park Lane, predstavljene na marčevskem avtomobilskem salonu v Ženevi. Sicer tale Countryman spada še pod prejšnjo generacijo Minija, tako da se mu mestoma leta že poznajo. A to nikakor ne zmanjšuje njegove atraktivnosti, saj je vzbudil veliko zanimanja, kjerkoli se je ustavil. Navzven je serija Park Lane prepoznavna po barvi Earl Grey, ter rdečih dodatkih na stranskih ogledalih, prav taki strehi, ter temno sivih, 18 palčnih platiščih, sam paket Park Lane pa vas bo prišel nekaj preko dveh tisočakov.

mini-countryman-cooper-sd-all4-park-lane-1446163461

To, da spada v prejšnjo generacijo Minijev, se Countrymanu še najbolj pozna v notranjosti, ki pa je vseeno dinamična in razgibana, kakršno tudi pričakujemo. Osrednji zaslon in merilnik hitrosti sta nameščena v ogromnem krogu na armaturni plošči, njegov izgled pa, skupaj z okroglima zračnikoma, tvori silhueto, pozor, Miki Miške (in ne, nisem edini, ki je to opazil). Zelo simpatični so tudi retro gumbi, oz. stikala, ki lepo dopolnjujejo atraktivno notranjost.

mini-countryman-cooper-sd-all4-park-lane-1446163478

Sicer pa je MINI Countryman Cooper SD dizelsko poskočen avto. Ne razganja ga od moči, saj dvo litrski agregat, BMW-jevega porekla, zmore 105 kW/143 KM, kar je vrh Minijeve dizelske ponudbe. Se pa zato izkaže s prožnostjo in predvsem varčnostjo, saj smo na testu brez težav dosegali porabo okoli šestice. Šest stopenjski ročni menjalnik je natančen in relativno hiter, moč motorja pa na asfalt prenaša preko vseh štirih koles. sistem ALL4 navor samodejno razporeja med sprednjo in zadnjo osjo, po potrebi pa ga je zadnja os deležna tudi v celoti. Vse to elektronika opravlja povsem nezaznavno.

mini-countryman-cooper-sd-all4-park-lane-1446163465

Kljub temu, da ne gre za pretirano močno motorizacijo, pa je vožnja s tovrstnim Countrymanom lahko povsem zabavna. Podvozje je nastavljeno dovolj čvrsto, da omogoča tudi bolj dinamično ovinkarjenje, medtem ko višina podvozja omogoča tudi kakšen izlet izven urejenih cest, vendar pa na »offroad« podvige nikakor ne računajte.

mini-countryman-cooper-sd-all4-park-lane-1446163474

Mini Countryman Cooper SD ALL4 Park Lane je avto dolgega imena in zagotovo tudi dolge ljubezni. Nasploh so Miniji avtomobili, v katere se ni težko zaljubiti in kljub temu, da je za marsikoga Countryman nekakšen grdi raček v družini Mini, vas bo ravno tako prevzel. Ima seveda svoje prednosti in slabosti, a na koncu koncev vas razočaral vseeno ne bo.

GALERIJA

MINI Countryman Cooper SD ALL4 PARK LANE

Cena vstopne različice: 23.750 EUR (MINI Cooper )

Cena testne različice brez dodatne opreme: 30.600 EUR (MINI Cooper SD ALL4 Countryman)

Dodatna oprema: Izvedba MINI PARK LANE, Regeneracija energije pri zaviranju, Multifunkcijski volan, Športne črte v barvi Oak Red, Preproge iz velurja, Naslon za roke spredaj, Ogrevana sprednja sedeža,  Nadzor razdalje pri parkiranju (PDC), zadaj, Senzor za dež, Ksenonske luči za dolge in kratke žaromete, Prilagodljivi žarometi, Avtomatska klimatska naprava, Potovalni računalnik, Paket luči, DAB tuner, HiFi ozvočenje Hardman Kardon, Radio MINI Visual Boost, Predpriprava za avtotelefon z Bluetooth podporo in USB / avdio vmesnikom, MINI Connected, MINI Navigacijski sistem, Beli smerokazi, Runflat pnevmatike, 18" Light alloy wheels Turbo Fan Dark Grey, Ogledala v barvi Oak Reded, Notranje površine v barvi Cross Stripe Black, Okrasna letev v barvi Carbon Black

Cena testnega vozila skupaj z dodatno opremo: 38.968 EUR

 

Motor: dizelski, 4 valjni, 1995 ccm, moč 105 kW (143 KM), navor 305 Nm

Mere: dolžina 4109 mm, širina 1789 mm, višina 1561 mm, prtljažnik 350 litrov

Zmogljivosti (tovarna): hitrost 197 km/h, pospešek do 100 km/h 9,3 sekund

Poraba (tovarna): 5 l/100 km (mešano) Emisije CO2: 131 g/km

 

  • Foto: http://AvtoArena.si

AKTUALNO