Mini copper S (5 vrat)

  • 26.04.2015
  • Gregor Žvab
#

PLUSI

  • več prostora, karakter, zmogljivosti

MINUSI

  • preglednost, cena
Ste kdaj vozili gokart? No, to!

Mini že dolgo časa ni več mini. To je dejstvo. Je pa trendovski avto, z retro pridihom, ki mu zaradi njegove simpatičnosti, simpatij ne manjka. In to tako pri moških, kot tudi pri ženskah. V aktualni generaciji so šli pri Miniju še korak dlje in avto opremili z dodatnim parom vrat. To seveda uporabnost izdatno poveča, saj se je Mini Cooper s tem prelevil v konkretno kombi limuzino. Vprašanje pri tem je, ali je izgubil svoj šarm? Odvisno koga vprašate. Zapriseženi Mini vozniki bodo pri tej potezi zagotovo našli kakšno kritiko, medtem ko je objektivno gledano, avto še vedno pravi Mini.

mini-copper-s-test-1429439902

Mini uporaben?!

Morda je še najbolj netipična lastnost Minija, uporabnost. Dejansko je sedaj prtljažni prostor, v primerjavi s trivratno verzijo, dosti večji. 278 litrov je povsem dovolj za konkretne nakupe, medtem ko s podiranjem zadnje klopi pridobimo ravno dno, primerno za prevoz večjih predmetov. Logična posledica podaljšanja, je tudi več prostora na zadnji klopi. Tam lahko sedaj relativno dobro sedijo tudi nekoliko višji ljudje, kljub temu pa o kakšni izdatni prostornosti vseeno ne moremo govoriti.

mini-copper-s-test-1429440072

Spredaj je zgodba drugačna. Voznikovo delovno okolje je dobro odmerjeno in zelo prepoznavno. Okrogli merilniki, preklopna stikala in ogromen zaslon, nameščen v okrogli del armaturne plošče jasno kažejo, da želi Mini Cooper S biti poseben. To na srečo ne vpliva na njegovo uporabnost, saj je armaturna plošča dovolj pregledna, da se jo voznik hitro navadi. Položaj za volanom je dober, športen, kot se tudi spodobi za Minija z oznako S.

mini-copper-s-test-1429440084

Zmogljivostim, kapo dol!

In že smo pri bistvu, ali če hočete, srcu avtomobila. V zadnji generaciji je v Cooperju S nameščen dvo litrski turbo bencinski motor. Moči je več kot dovolj, saj 141 kW (192 KM) poskrbi, da je Mini lahko tudi pravi projektil. Tovarna obljublja končno hitrost 232 km/h, ter pospešek do stotice v manj kot sedmih sekundah. Delovanje šest stopenjskega ročnega menjalnika je vzorno in vozniku v užitek. Tudi prenos moči na cesto je opravljen zelo dobro, prav tako si hvalo zasluži obnašanje avtomobila med vožnjo. Ste kdaj vozili gokarte? No, to! Pa še iz izpušne cevi, ob popuščanju stopalke za plin prav prijetno brbota in poka.

mini-copper-s-test-1429440078

Zagotovo je Mini s svojim 15 centimetrskim dolžinskim prirastkom veliko pridobil in malo izgubil. Postal je bolj uporaben, a nikakor ne družinski. Čeprav na hitro deluje z daljšo medosno razdaljo nekoliko neposrečen, se hitro odkupi z voznimi lastnostmi in šarmom. Tudi različica S je nekaj posebnega s svojim močnim motorjem, športnim podvozjem in atraktivnim izgledom. In kot sem že v uvodu dejal, Mini že dolgo ni več mini. In če ni več mini, zakaj nebi bil potem še uporaben…

GALERIJA

Mini Cooper S (5 vrat)
Motor: turbo bencinski, 4 valjni, 1998 ccm, moč 141 kW (192 KM), navor 280 Nm

Mere: dolžina 4005 mm, širina 1727 mm, višina 1425 mm, prtljažnik 278 litrov

Zmogljivosti (tovarna): hitrost 232 km/h, pospešek do 100 km/h 6,9 sekund

Poraba (tovarna): 6 l/100 km (mešano)

Cena vstopne različice: 17.500 EUR (Mini Cooper 5 vrat)

Cena testne različice brez dodatne opreme: 26.078 EUR (Mini Cooper S 5 vrat)

Dodatna oprema: paket zunanjih ogledal, črne črte na pokrovu motorja, kromirani deli v notranjost, kromirani zunanji deli, streha in pokrovi ogledal v črni barvi, kromirani pokrovi zunanjih ogledal, zaščita pred soncem, avtomatska zatemnitev notranjih in zunanjih ogledal, avtomatska zatemnitev notranjega vzvratnega ogledala, wired, multifunkcijski volan, naslon za roke spredaj, navigacijski sistem professional, predpriprava za avtotelefon z bluetooth podporo in USB/avdio vmesnikom, Mini connected, Mini connected XL, Chilli, preproge iz velurja, po višini nastavljiv sovoznikov sedež, odlagalni paket, Mini excitement paket, Mini driving modes, luči za meglo, senzor za dež, avtomatska klimatska naprava, asistent za uravnavanje hitrosti z zavorno funkcijo, potovalni računalnik, paket luči, beli smerokazi

Cena testnega vozila skupaj z dodatno opremo: cca 33.000 EUR

 

  • Foto: http://AvtoArena.si

AKTUALNO