MINI Cooper SD Clubman

  • 30.04.2016
  • Gregor Žvab
#

PLUSI

  • Ekonomičnost
  • Pogonski sklop
  • Izgled

MINUSI

  • Preglednost nazaj
  • Končna cena
Sam bi imel točno takega, kakršen je bil testni. Varčen, hiter, siv s črnimi platišči in črno streho. Samo z usnjem si nebi lomil jezika.

Mini Clubman je že v svoji prvi različi bil drugačen. Odpiranje drugega para vrat v obratni smeri in pa krilna vrata prtljažnega prostora je bilo tisto, kar je delalo Clubmana najbolj prepoznavnega. V aktualni različici je postal nekoliko bolj konzervativen, vendar zgolj nekoliko. Krilna vrata prtljažnika so ostala, medtem ko so zadnja, stranska tokrat postala običajna. Pa je to edina razlika? Zagotovo ne. Postal je tudi za odtenek bolj resen, pa tudi večji. Ali to pomeni, da je Clubman postal družinski avto?

mini-cooper-sd-clubman-1470825555

Težko je pričakovati, da bi to dejansko tudi bil. Še vedno je namreč toliko poseben, da bodo družine raje pogledale po čem drugem, tudi znotraj BMW-jevega koncerna. Je pa Clubman prijetna (prostorska) popestritev tudi v MINI-jevi družini. Na pogled je MINI. Spredaj, zadaj, od strani, povsod kaže tisti, po čemer so miniji znani – sodoben z retro pridihom.

mini-cooper-sd-clubman-1470825549

Tudi v notranjosti je podobno. Oblikovalski pristom je podoben že od Minijevega ponovnega rojstva pred leti. Združevanje retro funky izgleda s sodobnimi tehnologijami. Tako najdemo osrednji zaslon na ogromnem, okroglem delu sredi armaturne plošče, manjša merilnika obratov in hitrosti pa sta nameščena za volan in na prvi pogled delujeta, kot da nista del armature. V testnem primeru smo imeli na voljo tudi projekcijski zaslon pred voznikom, ki seveda olajša spremljanje podatkov med vožnjo. Krmiljenje osrednjega zaslona poteka preko okroglega gumba z drsno ploščico pred voznikom in sovoznikom, se pa celoten sistem bohoti s funkcijami in vsemi možnostmi povezljivosti. Navdušujejo tudi »letalska« stikala na stropu in pod klimatsko napravo, kjer še posebej izstopa tisti za zagon motorja.

mini-cooper-sd-clubman-1470825563

Sedenje je dobro, še posebej v usnjenih sedežih, ki dovolj oprimejo telo, da v ovinkih ne boste preveč drseli. Zanimiva barva sedežev se ponaša že s kar malo bizarnim imenom »Cross PunchPure Burgundyl Carbon Black«. Pa ponovite to prodajalcu, če vam uspe. Sicer pa je dovolj prostora tudi na zadnji klopi, ko pa pridemo do prtljažnega prostora, pa rata jasno, zakaj Clubmana najbrž družine ne bodo izbrale. 360 litrov znaša namreč njegova prostornina.

mini-cooper-sd-clubman-1470825566

Ko pridemo do oznake SD je jasno, da bo moči dovolj, na črpalki pa nas tudi ne bo bolela glava. Najmočnejša dizelska različica ponuja namreč 140 kW/190 KM na sprednjih kolesih, moč pa se prenaša preko samodejnega menjalnika, predvsem pa navduši 400 Nm navora. Temu primerne so tudi zmogljivosti, poraba pa se je na testu vseskozi gibala okoli sedmih litrov, pa čeprav sem prepričan, da bi šlo s »kakšno drugo nogo« še nižje. Vozne lastnosti tako navdušijo, ne le z vidika motorizacije, temveč tudi z vidika podvozja. To je nastavljeno dovolj športno, da tudi težja noga v ovinkih ne bo poskrbela za preveč stresa, k čemur veliko pripomore tudi daljša medosna razdalja, hkrati pa je še vedno dovolj udobno, da v njem nikakor ne boste trpeli.

mini-cooper-sd-clubman-1470825569

Posebnež tudi v Minijevi družini je zgodba zase. Bolj uporaben od svojega manjšega brata, a hkrati ne dovolj za širšo uporabo predstavlja tržno nišo, po kateri bodo posegli tisti, ki si želijo biti drugačni. Kot je s svojimi zadnjimi, krilnimi vrati drugačen tudi Clubman. Niso najbolj praktična, izgledajo pa dobro. In kar se izgleda tiče bi sam imel točno takega, kakršen je bil testni. Varčen, hiter, siv s črnimi platišči in črno streho. Samo z usnjem si nebi lomil jezika.

MINI Cooper SD Clubman

Cena vstopne različice: 22.450 € (MINI Clubman One)

Cena testne različice brez dodatne opreme: 30.000 € (MINI Cooper SD Clubman)

Cena testnega vozila skupaj z dodatno opremo: 44.470 €


Motor: dizelski, 4-valjni, 1995 ccm, moč 140 kW (190 KM), navor 400 Nm

Mere: dolžina 4253 mm, širina 1800 mm, višina 1441 mm, prtljažnik 360 litrov

Zmogljivosti (tovarna): hitrost 225 km/h, pospešek do 100 km/h 7,4 sekund

Poraba (tovarna): 4,5 l/100 km (mešano) Emisije CO2: 117 g/km

GALERIJA

  • Foto: http://AvtoArena.si

AKTUALNO