Mazda CX-5 CD150 AWD Revolution

  • 17.05.2015
  • Gregor Žvab
#

PLUSI

  • Vozne lastnosti
  • infotainment
  • varnost

MINUSI

  • Nevpadljivost
  • še vedno nekoliko pusta notranjost
Preseneti tudi z navidez banalnimi malenkostmi, kot je pokrivalo prtljažnega prostora, ki se odpira skupaj z vrati prtljažnika.

Čeprav se na prvi pogled zdi, da bi se Mazda CX-5 lahko izgubila v povprečju razreda športnih terencev, pa ima kar precej adutov, zaradi katerih celo sili v ospredje. Je elegantna, tehnično dovršena in cenovno sprejemljiva. Ste trikrat pokimali? Berite naprej!

mazda-cx-5-cd150-awd-revolution-1430070811

Eleganca, tehnična dovršenost, cenovna sprejemljivost

Oblika in nasploh estetika nekega avtomobila je težko opredeljiva, saj imamo ljudje za dojemanje tega, različne kriterije. Kljub vsemu pa ostaja neko splošno mnenje, da oblikovno Mazdi CX-5 težko karkoli očitamo. Kljub temu, da je osnovna oblika stara že nekaj malega manj kot tri leta, še vedno deluje, kot da bi z risalnih desk zapeljala včeraj. Zadnja prenova ji je, z novo optiko žarometov in zadnjih luči, ter novimi platišči, naredila veliko uslugo. Predvsem kombinacija barve Sonic Silver in standardnih, 19 palčnih platišč paketa Revolution, je redakcijo navdušila.

mazda-cx-5-cd150-awd-revolution-1430070791

Prvo točko smo torej obdelali, druga pa je nekoliko bolj razširjena. Če začnemo pri pogonskem sklopu, ne moremo mimo turbo dizelskega agregata, ki ohranja prostornino 2.2 litra in 110 kW (150 KM) moči. Konjenica je torej dovolj velika za povsem vsestransko uporabo, pri čemer vas »na rit« ne bo vrgla niti poraba, ki se je na samem testu vseskozi gibala okoli sedem litrov in pol. Moč se na kolesa prenaša preko šest stopenjskega ročnega menjalnika, ki prepriča s kratkimi in natančnimi hodi. Za optimalen oprijem z asfaltom pa je tu še štiri kolesni pogon AWD. Primarno sta sicer gnani sprednji kolesi, moč pa se po potrebi prenaša tudi na zadnji kolesni par.

mazda-cx-5-cd150-awd-revolution-1430070813

Ob izboljšani zvočni izolaciji, je to še dodaten faktor k povečanju udobja v kabini. Po novem so namreč uporabljeni tudi boljši materiali, kvaliteta izdelave pa je tudi na višjem nivoju. Ob tehnični dovršenosti velja izpostaviti tudi »infotainment« sistem, ki je po prenovi uporabniku bolj prijazen in izdatno razširjen. Mazda CX-5 je tako dobila vrtljiv gumb med sprednjima sedežema, preko katerega je uporaba tega sistema otročje lahka, podatki na velikem osrednjem zaslonu pa so pregledni. Sam seznam doplačilne opreme je zelo kratek, saj poleg Sonic Silver barve obsega še navigacijo, za katero je potrebno dodati 500 evrov. Dodaten »sladkorček« je tudi zvočni sistem BOSE z devetimi zvočniki in odlično reprodukcijo zvoka, ki bo razvajal ušesa voznika in potnikov.

mazda-cx-5-cd150-awd-revolution-1430070815

Varnost je na prvem mestu

Vsi potrebni sistemi aktivne varnosti so pri paketu Revolution že všteti v ceno, tako da boste opozorjeni, če boste nenamerno menjavali vozni pas, prav tako bo sistem skušal preprečiti oz. omiliti trk, nadzoroval bo vašo zbranost za volanom in preprečeval trke pri vožnji vzvratno. Tako je tudi z varnostnega vidika v Mazdi CX-5 dobro poskrbljeno.

mazda-cx-5-cd150-awd-revolution-1430070818

Mazda CX-5 je tako po prenovi postala še boljša in naprednejša. Razvaja z dobrimi voznimi lastnostmi, zmerno ekonomičnostjo ter sodobnimi tehnologijami. Prav tako pa preseneti z navidez banalnimi malenkostmi, kot je pokrivalo prtljažnega prostora, ki se odpira skupaj z vrati prtljažnika. S prenovljeno CX-5-ko bodo pri Mazdi bržkone dodobra premešali štrene marsikateremu konkurentu, saj za 34.150 evrov, kolikor bi vas prišla testna, z vso dodatno opremo, kupcu ponuja res veliko. Če pa niste preveč zahtevni, pa si jo lahko s to pogonsko kombinacijo, omislite tudi za manj kot 30 tisočakov.

GALERIJA

                                              Mazda CX-5 CD150 AWD Revolution
Cena vstopne različice: 22.990 EUR (Mazda CX-5 G165 Emotion)

Cena testne različice brez dodatne opreme: 33.090 EUR (Mazda CX-5 CD150 AWD Revolution)

Dodatna oprema: kovinska barva, navigacijska naprava

Cena testnega vozila skupaj z dodatno opremo: 34.150 EUR

Motor: turbo dizeski, 4 valjni, 2191 ccm, moč 110 kW (150 KM), navor 380 Nm

Mere: dolžina 4555 mm, širina 1840 mm, višina 1710 mm, prtljažnik 503 litrov

Zmogljivosti (tovarna): hitrost 197 km/h, pospešek do 100 km/h 9,4 sekund

Poraba (tovarna): 5,2 l/100 km (mešano)

 

  • Vir: http://Mazda
  • Foto: http://AvtoArena.si; Matej Opaškar

AKTUALNO