Letalo brez oken ponuja potnikom najlepši panoramski razgled

  • 15.08.2014
  • Klemen Miklavžin
#

Kako je lahko mogoče, da imamo tako lep razgled na mesto, ko pa letalo nima oken? Pariško podjetje Technicon Design je pred kratkim osvojilo nagrado za konceptno letalo IXON, ki potnikom ne namenja nobenega okna. Njihova ideja je, da so na zunanji strani postavljene 360-stopinjske kamere, ki projecirajo sliko v realnem času na stenah notranjosti letala in poskrbijo na neverjeten ambient in razgled.

Zaslone v notranjosti poganjajo solarne panele, ki so nameščene na zunanji steni letala

V primeru slabega in oblačnega vremena, bo razgled veliko razočaranje, vendar so našli rešitev tudi za to. Vodja posadke lahko v primeru slabega vremena vključi že prednaložene teme, kot je nočni New York, sončen Pariz, puščava, tropski gozd... Potnikom lahko uprizorijo tudi potovanje na Luno.

Odstranitev oken ima tudi številne pozitivne učinke pri izdelavi letala. Manjši finančni vložek, letalo je lažje, večja možnost urejanja notranje opreme, saj se ni potrebno ozirati na položaje oken.

Vodja oblikovanja, Gareth Davies, je ob tem povedal: "Projekt je izredno enostaven in ponuja drugačno filozofijo kot smo je vajeni do sedaj. Letalo brez oken je povsem uresničljiv projekt."

  • Vir: http://Mashable
  • Foto: http://Zajeta slika

AKTUALNO