Letala prihodnosti brez oken bodo potnikom projecirala okolico

  • 05.11.2014
  • Andrej Jama
#

Ste navajeni pri letu z letali gledati skozi okno kako se tla vedno bolj odmikajo od vas? Sodeč po naslednjem konceptu bodo to lahko v prihodnosti le še spomini.

Vsako leto se 3,1 milijarde ljudi odpravi na pot z letalom pri čemer se porabi več kot 832 tisoč litrov goriva in ustvari preko 705 milijonov ton plina CO2. Proizvajalci se na vsak način trudijo zmanjšati stroške letov, a trenutni dizajn letal ne omogoča zmanjšanja teže letal brez posegov v udobje potnikov.

Britanski center za razvoj procesov, Centre for Process Innovation (CPI), je ustvaril koncept letal, ki nimajo oken in so zato tudi lažja, bolj aerodinamična, imajo poslednično manjšo porabo in kar je najbolj zanimivo za potnike: na stenah so pritrjeni ultra tanki OLED zasloni, ki projecirajo okolico.

"Govorili smo z ljudmi v letalski industriji in ugotovili, da si vsi predvsem želijo zmanjšati težo letala in povečati aerodinamičnost," je povedal Jon Helliwell iz CPI.  "Ko proizvajalci vgrajujejo v letala okna, morajo dodatno ojačati ogrodje letala s čimer povečajo težo. Po tej logiki smo dobili idejo, da bi okna povsem odstranili. Toda kako se bodo potem počutili potniki v tovornem letalu?!"

Rešitev so našli v tiskani elektroniki, za kar je CPI specializiran. Na notranjo stran sten letala bi tako postavili OLED zaslone, na zunanjo pa bi pritrdili kamere, ki bi snemale okolico.

Ideja je vsekakor zelo zanimiva, v kolikor nimate strahu pred letenjem ali višino. V tem primeru bi lahko bila taka letala, kjer imate občutek, da letate med oblaki, prava nočna mora. :)


AKTUALNO