Lastnik električnega tesla model S dobil kazen zaradi onesnaževanja

  • 25.03.2016
  • Andrej Jama
#

V Singapurju, kjer so okoljevarstveni zakoni na zelo visoki ravni, je moral lastnik tesle model S plačati dodatek v vrednosti S$15.000 (~9.800 evrov), saj naj bi njegov električni avtomobil 'proizvajal' preveliko količino CO2. Res je, da električni avtomobili ne proizvajajo strupenih plinov, a to ne pomeni, da ne onesnažujejo posredno - so tako čisti, kot je čisto omrežje na katerem se polnijo. 

Kazen je izdala singapurska agencija za kopenski transport (Land Transport Authority oz. LTA), ki določi količino emisij, ki jih lahko avtomobil izpusti v okolje. Glede na izračune LTA, tesla model S proizvede 222 g/km izpustov CO2, kar ga uvršča med resne onesnaževalce.

Kako lahko električni avtomobil brez izpuha onesnažuje okolje? 

Verjetno se mnogi sprašujete kako lahko popolnoma električni avtomobil, ki nima izpušne cevi in tanka za fosilna goriva sploh onesnažuje okolje. To je obrazložitev singapurske agencije:

"Kot za vsa električna vozila, tudi v tem primeru velja faktor onesnaževanja 0,5 g CO2/Wh. To je izračun za emisije CO2, ki se proizvajajo pri proizvodnji elektrike na omrežju, četudi samo vozilo ne proizvaja emisij iz izpušnega sistema. Ekvivalent izpustov CO2 avtomobila gospoda Nguyena

lastnik
je bil 222 g/km, zaradi česar smo zaračunali doplačilo zaradi onesnaževanja s toplogrednim plinom."

Seveda se je lastnik pritožil nad plačilom kazni, s trditvijo, da model S ne porabi 444 Wh/km, kot so zapisali pri LTA. Po navedbah Autobloga naj bi najmočnejši model S P90D porabil zgolj 210Wh/km (glede na specifikacije Tesla US).

Kar je še bolj ironično pri tej zgodbi je to, da se je lastnik več mesecev poskušal prijaviti za subvencijo (ker je kupil električno vozilo) v vrednosti S$15.000, a namesto subvencije je dobil naloženo plačilo dodatka v istem znesku.

Generalni direktor Tesla Motors, Elon Musk, se je odzval na Twitterju in sporočil, da incident singapurske oblasti še preučujejo. Bomo videli, če bo kazen obveljala.

To pa ni prvi električni avtomobil, katerega lastnik je moral plačati dodatek zaradi onesnaženja v Singapurju. Lastnik peugeota ion, registriranega leta 2014 je prav tako moral plačati polni znesek zaradi izpustov po tem izračunu.

  • Vir: http://Channel News Asia
  • Foto: http://Tesla Motors

AKTUALNO